Nakon što je lani s nama podijelila recept za tradicionalne slavonske pokladnice koje se tope u ustima, Ena Kokanović Nagy, koju možete pratiti na Instagramu iza profila Slavonka.hr, sada nam je otkrila recept za špric krofne, poznatije u svijetu kao churros, odnosno španjolski uštipak. Iako, ako ćemo biti točni, nije riječ o sasvim istom receptu.
"Kad sam prvi put probala churrose, sjećam se kako sam odmah rekla ‘pa ovo su špric krofne‘. Postoji toliko sličnih recepata u svijetu, različito se zovu, a svi su jednako ukusni! Tako i ovi slavonski churrosi!", napisala je.
Špric krofne se, kako je dodala, ipak rade od jednostavnijeg oblika pâte à choux tijesta u koji ne ide masnoća pa je to ujedno i najveća razlika između njih i slavonskih krofni.
"Postoji i posebna drvena šprica kojom se u originalu rade špric krofne, ali poslužit će i obična slastičarska vrećica", objasnila je te nastavila: "Možemo im dati nadimak ‘slavonski churrosi‘, ali ono gdje ne pristajemo na kompromis je izvorni naziv, a to je špric krofna, nikako krafna. A i morate priznati kako slađe zvuči”, istaknula je Ena otkrivajući nam recept za slasticu koja se tradicionalna spravlja na istoku naše zemlje, ali i u Vojvodini.
Špric krofne po receptu Ene Kokanović Nagy
Trebat će vam:
500 ml mlijeka
340 g glatkog brašna
prstohvat soli
3 jaja
1 l ulja ili 1 l masti za prženje
Za posipanje:
50 g šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte mlijeko na umjerenoj vatri. Kada je mlijeko zakuhalo, dodajte brašno pa pjenjačom miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Kuhajte smjesu još 2-3 minute, dok se u potpunosti ne odvoji od stjenke lonca.
Smjesu prebacite u posudu za miksanje i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Ohlađenoj smjesi dodajte jaja i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu na koju ste stavili zvjezdasti nastavak za ukrašavanje. Špric krofne veličine otprilike 2-3 cm istisnte iz vrećice direktno u vrelo ulje ili mast. Pržite ih 4 minute. Same će se okrenuti, a ako se slučajno koja ne okrene sama, slobodno ju okrenite kako bi sa svih strana dobila lijepu zlatnu boju.
Špric krofne izvadite na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Još tople ih uvaljajte u šećer. Možete ih poslužiti uz domaći džem, umak od čokolade ili ih jesti samo posute šećerom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....