ISPEKLI SMO

Mnogima su keksi s orasima najdraži blagdanski zalogaj, poznata slastičarka otkrila nam je svoj provjereno dobar recept

U novom broju magazina Dobra hrana pronaći možete recepte za omiljene blagdanske kekse šest hrvatskih slastičara, koje smo sami testirali, kako bismo vam dodatno olakšali ove užurbane dane

Kada smo Draganu Kovačević zamolili recept za njezin najdraži blagdanski keks, u roku od 30-ak minuta stigao nam je onaj za, kako nam je rekla, klasik njezina odrastanja - orahe.

"Cijela priča oko ovih oraha, oblik i krema, to je okus koji mene podsjeća na Božić mog djetinjstva", rekla nam je kratko i jasno maštovita slastičarka porečkog restorana Spinnaker, a mi smo se istog trena bacili na miješenje tijesta, a zatim i pripremu kreme.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Draganini orasi rade se s pomoću kalupa, koji vjerojatno možete posuditi od svojih mama i baka, ali ako to nije moguće, uvijek ih možete pokušati i ručno oblikovati. Prije toga smjesu samo dobro ohladite, pa čak i stavite u zamrzivač, a zatim direktno u pećnicu. Kada nam je ponestalo oraha, mi smo ih, uz poneki stručan savjet naših slastičara pomagača iz sjene, odlučili oblikovati u formu husara i sve je ispalo više nego dobro.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ovaj i drugih pet recepata za omiljene blagdanske poslastice naših poznatih slastičara možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, koji je već na kioscima. Osim toga, u magazinu vas čekaju i recepti za slastice Petre Jelenić, ali i za slasne zalogaje Željke Klemenčić za one koji pretjerano ne vole slatko. I to je samo dio onoga što smo upakirali u naše zimsko izdanje Dobre hrane.

image
Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

ORASI PO RECEPTU DRAGANE KOVAČEVIĆ

Za tijesto:

150 g maslaca
100 g šećera u prahu
30 g žumanjaka
50 g jaja
250 g brašna
125 g mljevenih oraha
6 gr soli

Za kremu:
100 ml mlijeka
200 g bijele čokolade
2,5 g želatine (listići)
200 g slatkog vrhnja
25 ml orahovca
2,5 g cvijet soli

Priprema:

Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte sol, žumanjke i jaja. U smjesu dodajte brašno i mljevene orahe, rukom zamijesite i dobivenu smjesu ostavite u frižideru nekoliko sati da odmori. Papirom namočenim u ulje prebrišite metalne kalupe za orahe, utisnite kuglice smjese do unutarnjeg ruba kalupića. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i pecite orahe 7-9 minuta. Tople istresite iz kalupa, ohladite i ohlađene punite kremom od orahovca.

Za kremu najprije zagrijte mlijeko do vrenja, maknite s vatre, dodajte u njega namočenu i ocijeđenu želatinu, otopljenu bijelu čokoladu i sol. Blendajte štapnim mikserom. U dobivenu smjesu lagano dodajte slatko vrhnje i na kraju orahovac, sve vrijeme miksajući sa štapnim mikserom. Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Punite slastičarsku vrećicu kremom, punite polovice oraha i sastavite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2024 07:02