Osim klasičnih palačinki kakve volimo još od djetinjstva, za doručak se ponekad sladimo i američkom varijantom. Američke su palačinke nešto manje, deblje i sočnije, obično se pripremaju od smjese u koju se dodaje brašno, jaja i mlijeko, a u slučaju da pazite na prehranu ili jednostavno volite banane, odlična opcija je i ova zdravija varijanta bez jaja i bijelog šećera. Trebat će vam tek zobene pahuljice i koja banana, začini po želji i malo vremena. Smjesu možete pripremiti u blenderu, a radite li doručak za cijelu obitelj, slobodno je udvostručite. Recept koji donosimo u nastavku inspiriran je veganskim receptom za banana palačinke s portala Bon Appetit.
Trebat će vam:
130 g zobenih pahuljica
2 banane
125 ml mlijeka
2 žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije
Maslinovo ili kokosovo ulje
Prstohvat soli
Dodaci: borovnice, čokolada, grožđice, orašasti plodovi...
Priprema:
Zobene pahuljice najprije usitnite u blenderu, zatim dodajte mlijeko, jednu bananu, prašak za pecivo, cimet, vaniliju i malo maslinova ili kokosova ulja (2 do 3 žlice). Još kratko blendajte. Dio zobenih možete ostaviti i u komadu pa ih dodati naknadno. Dodatno zasladite po želji. Drugu bananu nasjeckajte na sitno. Nakon što je smjesa odstajala barem 20 minuta, na dobro zagrijanu tavu s malo ulja rasporedite hrpice smjese i lagano pritisnite kuhinjskom špatulicom. Pecite 3 minute s jedne strane, a na drugu dodajte komadiće preostale banane. Preokrenite pa pecite još 2-3 minute. Prije posluživanja premažite maslacem ili jednostavno pospite s malo javorovog sirupa. Uz palačinke možete poslužiti i omiljeno voće.