DOMAĆE S ‘TWISTOM‘

Nisu trganci, nego su ščipanci, a nema boljeg nego ih servirati uz masnoću od pečenja

Food bloger, fotograf i snimatelj Darko Kontin još pamti okuse piceka i kokoši koje je uzgajala njegova baka, pa je pripremio slasne recepte kojima i danas doziva djetinjstvo

Piletina je od davnina omiljeni izbor u mnogim kuhinjama, a za snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina ona ima posebno mjesto - ne samo kao sastojak, nego i kao simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan "tač".

"Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake", objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom, a koje ćemo vam naredih dana otkriti jedan po jedan.

image

Darko Kontin pripremio je pet jela s piletinom Međimursko pile

Darko Tomaš/Cropix

Međimurje je blizu njegova rodnog Prigorja, tako da mu je pri osmišljavanju recepata bilo vrlo zanimljivo uspoređivati nijanse u pripremi koje su uočljive između tradicija ta dva kraja.

"Recimo, mi trgance zovemo ščipancima. Oni se mogu raditi kao svaka tradicionalna tjestenina, no u Prigorju ih radimo samo s vodom, bez jaja, uz žličicu masti. Kod nas je picek sa ščipancima izuzetno popularan, kao pura s mlincima u Zagorju", kaže Darko, koji je u nastavku otkrio i recept za ovo jelo koje rado priprema dragim gostima.

image
Darko Tomaš/Cropix

PEČENO PILE SA ŠČIPANCIMA

Trebat će vam:
1 Međimursko pile
sol i papar po ukusu
2 žlice ulja ili masti
začini po ukusu

Za ščipance:
300 g glatkog brašna
2 jaja ili 110 ml vode
sol

Priprema:

Cijelo pile posušite i natrljajte solju, paprom te začinima poput majčine dušice, ružmarina i češnjaka u prahu. Položite ga u lim za pečenje, prelijte uljem ili rastopljenom mašću i pecite na 200 °C oko sat i pol, povremeno podlijevajući masnoćom iz lima. Na pola pečenja ga jednom okrenite na drugu stranu.

image
Darko Tomaš/Cropix

Za ščipance pomiješajte 300 g brašna, 2 jaja, prstohvat soli i malo vode kako biste dobili mekano tijesto. Ostavite tijesto da odstoji, zatim trgajte male komade i kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Ščipance možete napraviti i samo od vode, pa odaberite koji su vam sastojci draži za pripremu ovog priloga.

image
Darko Tomaš/Cropix

Kad je pile gotovo, trgance prelijte masnoćom od pečenja i dobro promiješajte. Poslužite ih uz pečeno pile.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:03