ZA PRSTE POLIZAT

Nova godina je pred vratima i pravo vrijeme da počnete razmišljati o pečenom odojku

Pečeni odojak jedno je od najpoznatijih i najcjenjenijih jela tradicionalne kuhinje, nezaobilazno na svečanim stolovima tijekom blagdana, svadbi i velikih obiteljskih okupljanja

PEČENI ODOJAK

Trebat će vam:
2,5 - 3 kg odojka (s kožom)
3 žlice svinjske masti
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žličice soli
1 žličica svježe mljevenog papra
1 žličica mljevene crvene paprike
1 grančica ružmarina
200 ml bijelog vina
200 ml vode

Priprema:
Odojak dobro obrišite papirnatim ručnikom kako bi koža bila što suša. Češnjak, sol, papar, mljevenu papriku i mast pomiješajte u pastu. Dobro natrljajte meso sa svih strana, a posebno utrljajte začine u zareze na koži. Stavite odojak na rešetku iznad pleha. U pleh ulijte vino i vodu, a odojak stavite tako da je koža okrenuta prema gore. Pleh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 °C. Pecite odojak otprilike 2,5 sati, povremeno ga prelijevajući vlastitim sokovima iz pleha. Posljednjih 30 minuta pojačajte temperaturu na 200 °C kako bi koža postala hrskava i zlatno-smeđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. prosinac 2024 19:01