Trebat će vam:
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 kg luka
1 žlica maslaca
1 žlica maslinova ulja
1 žličica šećera
1 žlica suhog bijelog vina
sol
1 jaje
pekmez od smokava
150 g gorgonzole
2 žličice svježeg lišća timijana
med
Priprema:
Pripremite karamelizirani luk. Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i promiješajte ga da ga prekrije ulje. Pecite ga deset minuta uz povremeno miješanje pa posolite. Nastavite ga peći, miješajući svakih 4 - 5 minuta. Nakon pola sata pečenja smanjite vatru na srednje nisku. Pecite još deset minuta pa dodajte žličicu šećera. Pazite da nastavite miješati luk svakih 4 - 5 minuta kako bi se ravnomjerno karamelizirao. Nakon što ste ga pekli sat vremena i luk je dobio tamnosmeđu boju, ulijte vino i deglazirajte posudu, odnosno ostružite sve komadiće s dna te pecite dok tekućina ne ispari. Ostavite sa strane. Kad je luk pri kraju karameliziranja, zagrijte pećnicu na 200 °C. Razmotajte lisnato tijesto, prema potrebi ga malo razvaljajte i razrežite na kvadrate željene veličine. Nožem lagano zarežite tijesto oko 1 cm od ruba svakog komada. Premjestite tijesto na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Rasporedite tijesto tako da su komadi međusobno udaljeni 1 cm. Iskoristite prema potrebi dva lima i pecite ih u serijama. Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom. Po sredini svakog komada razmažite malo pekmeza od smokava, na to stavite karamelizirani luk te komade plavog sira poput gorgonzole. Pecite 18 - 20 minuta ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite iz pećnice, svaki komad pospite s nekoliko listića timijana i pokapajte s malo meda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....