Iako obožavamo dobro varivo s keljom, krumpirom i kobasicama, povremeno u svojoj kuhinji volimo isprobati nešto novo pa vam tako ovog puta donosimo nekoliko baš dobrih recepata za malo drugačija jela koja od ovog lisnatog povrća možete napraviti. No, prije nego što se upustite u kuhanje, dodat ćemo još i da odličan kelj već dulje vrijeme kupujemo na tržnici Kvatrić, i to na štandu OPG Fileš, na čijem smo imanju nedavno i bili i gdje nam je Alan Fileš ispričao sve o mnogima nažalost još uvijek omraženoj (kažemo još uvijek, jer dobro se sjećamo onog osjećaja iz djetinjstva kada bi za ručak bio kelj na varivo), ali zapravo tako zdravoj namirnici.
Alen nam je tada otkrio i da svaki lisnati kelj može doći u više boja, može biti svjetlije ili tamnije zelenih listova, a oni pak mogu biti ravniji ili kovrčavi. Postoji preko 200 sorti kelja i zapravo su sve raštike gorke, no neke manje, a neke više, barem do prvog pravog mraza.
"Svi keljevi i raštike promijene okus kad promrznu, postanu malo slađi. Pritom su sibirska i ruska raštika općenito najizražajnijeg okusa. Ruski kelj je posebno zanimljiv, može se jesti sirov, osobito ako volite gorkaste stvari. Kad su lijepi i mladi, listovi bilo koje sorte kelja se mogu bez problema jesti sirovi, spremljeni primjerice na salatu. Osobno kelj najviše volim jesti sirovog, a uvijek ga možete i obariti ili čak kratko baciti na malo masnoće u tavicu", savjetovao nam je Fileš, čiji kelj upravo u ovo doba godine možete pronaći na Kvatriću.
CIJELU PRIČU O KELJU S OPG FILEŠ PROČITAJTE OVDJE
KELJ S KRUMPIROM KAO PRILOG ILI LAGANO GLAVNO JELO (UZ SALATU)
A kada ste se opskrbili s lijepom, zelenom glavicom ili dvije, vrijeme je za kuhanje. Najjednostavniji način pripreme bit će kelj s krumpirom, koji možete napraviti tako da krumpir najprije skuhate, a zatim pred kraj dodate i komadiće kelja. Kada lagano povene, sve zajedno prebacite na tavu na kojoj se zagrijali maslinovo ulje i protisnuti češnjak, kratko pirjajte pa usitnite vilicom ili alatom za izradu pire krumpira. Ovako pripremljeno jelo može biti odličan dodatak mesnim i ribljim jelima, a može biti i jednostavan, lagan samostalni ručak uz zdjelu zelene salate.
RECEPTI IVANA ZIDARA
Ivan Zidar, koji stoji iza franšize Mason burgers&stuff, a odnedavno ga znamo i kao jednog od kreatora novih Bold burgera, s nama je nedavno podijelio nekoliko recepata s keljom, među kojima nam se posebno svidjela salata od kelja i buče, ali i ravioli punjeni keljom i ricottom. Recepte ostavljamo u nastavku.
OMILJENI POPEČCI
Jedan od dražih recepata s keljom nam je i onaj koji nam je svojevremeno ustupila Nastasja Chiara Petrić, a u pitanju su slasni popečci od krumpira i kelja. Sve što vam treba za pripremu su krumpir, kelj, brašno, maslinovo ulje, sol i, po želji, luk u granulama, a potom je samo sve sastojke dovoljno spojiti i ispeći na tavi ili u pećnici na papiru za pečenje.
KOMPLETAN RUČAK, I TO KAKAV!
I na kraju, kelj uvijek možete poslužiti kao jednostavan prilog koji na tanjur donosi nešto više od klasične salate ili tek blanišranog lisnatog povrća, kako teksturom, tako i svojim posebnim okusom. U receptu koji je s nama svojevremeno podijelila Slavica Šagolj kelj se odlično slaže s jetricom, narančama i muškatom, a dodatan je plus i što priprema ovog jela ne oduzima previše vremena pa je idealno za brzi ručak usred tjedna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....