Topi se u ustima

Pripremite janjeću koljenicu kao jedna od naših ponajboljih chefica, tako da meso spada s kosti

Meso koje spada s kosti i topi se u ustima u kombinaciji s moćnim umakom, mladim graškom i pireom od krumpira, zvuči nam jako dobro

Saga o obitelji Bibich velika je priča o vinu i hrani, terroiru, viziji, upornosti, predanosti, posvećenosti obitelji, hrabrosti, neodustajanju i stalnoj želji da se bude bolji. A kako ta priča nikako ne stane u par slova, podijelili smo je u dva nastavka. Prvi, koji smo posvetili glavnim akterima ove priče i obitelji - Vesni i Alenu Bibić, i drugi, koji govori o njihovu najvećem blagu - djeci i naslijeđu koje im ostavljaju, ali i o njihovom doprinosu u vinariji i obiteljskom restoranu.

Naime, obitelj Bibić danas je, u pravom smislu te riječi, zajednica u kojoj svatko ima svoju zadaću, koju je bolje opisati kao strast prema svome poslu. Vesna je zadužena za gastronomiju, ali je ujedno i osoba koja se brine za cijelu užu obitelj, ali i onu širu koju čine najintimniji prijatelji; Alen sa sinom Filipom brine se o nasadima, podrumu, vinu i vinskim proizvodima; Karla uči i radi na hotelijerskom dijelu; Ljubica, Filipova žena, strateški upravlja trgovinama.

image

Vesna Bibić

Berislava Picek/Cropix

Kao i svaka obitelj, najradije se i najljepše druže oko stola. Tada Vesna kroz svoja djela dolazi do izražaja u punom svjetlu, jer kroz jela ove žena, kako je lijepo i slikovito u svom tekstu opisao naš suradnik Zoran Šimunić Šime, čut ćete, ali i osjetiti neku od uspomena, događaja ili mirise iz njezina, ali i obiteljskog života. Pa ne čudi što će za nju, kako navodi Šime, svi reći da je jedan od najboljih chefova na našim prostorima. Stoga vam, nakon njezinog recepta za sipu s bižima i onu famoznu pileću paštetu, donosimo još jedan koji možete poslužiti za obiteljski ili kakav svečaniji ručak.

image
Berislava Picek/Cropix

JANJEĆA KOLJENICA

(za 4 osobe)

Trebat će vam:

4 janjeće koljenice, 1 - 1,2 kg
400 g crvenog luka, nasjeckanog
500 ml pilećeg temeljca
150 g maslaca
50 ml maslinova ulja
400 ml crvenog vina - Lasin
5 režnjeva češnjaka
2 mrkve, nasjeckane
4 nasjeckane stabljike celera
3 lista lovora
2 grančice ružmarina
papar i sol
timijan (majčina dušica)

Priprema:

Janjeće koljenice posoliti i popapriti nekoliko sati prije kuhanja (čak i dan prije). U velikoj posudi otopiti maslac i maslinovo ulje. Nakon što se maslac otopi, dodati koljenice te ih popeći dok ne poprime zlaćanu boju. Izvaditi koljenice sa strane. Dodati nasjeckani crveni luk, mrkvu i selen (celer). Pirjati na istoj masnoći dok svi sastojci ne omekšaju. Vratiti koljenice u posudu, dodati začine i pirjati sve zajedno dok koljenice ne otpuste sok. Nakon toga dodati pileći temeljac i crveno vino te kuhati dok koljenice ne omekšaju. Nakon što su koljenice omekšale, izvaditi ih iz posude, a umak procijediti ili prema potrebi dodatno reducirati dok ne poprimi željenu gustoću. Poslužiti uz pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:58