Božić je prošao, a ostaci panettonea gledaju vas s tanjura. Već je suh i ne znate što s njime napraviti? Poznati britanski chef Jamie Oliver ima riješenje u obliku tarta od panettonea.
Za pripremu će vam trebati oko sat vremena, a desert će biti dovoljan kako bi se najeli neočekivani gosti, a tko zna - možda će vam ova ideja biti odličan odgovor na pitanje što ćete slatko pripremiti za doček nove 2025. godine.
TART OD PANETTONEA S ČOKOLADOM I MARMELADOM
Trebat će vam:
125 g maslaca
4 žlice tamnog smeđeg šećera
750 g panettonea
1 kom mahune vanilije
300 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
5 kom jaja
100 g svijetlog smeđeg šećera
60 g tamne čokolade
60 g marmelade od gorke naranče
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Lagano namastite kalup za tart promjera 28 cm. Dvije žlice tamnog smeđeg šećera usitnite u mužaru kako biste dobili fini prah, a zatim ga pomiješajte s ostatkom šećera. Dobivenu smjesu šećera pospite po dnu i rubovima namašćenog kalupa. Panettone narežite na trakice i složite ih tako da prekriju dno i rubove kalupa. Dobro ih pritisnite kako bi stvorili čvrstu podlogu nalik tijestu za pitu. Mahunu vanilije prerežite po dužini i izvadite sjemenke. Mahunu i sjemenke stavite u lonac sa slatkim vrhnjem, mlijekom i maslacem. Zagrijavajte na laganoj vatri oko 5 minuta, dok se maslac potpuno ne otopi. Uklonite mahunu vanilije iz smjese. U velikoj zdjeli miksajte jaja i svijetli smeđi šećer oko 2 minute dok ne postanu pjenasti. Polako, uz stalno miješanje na niskoj brzini, ulijevajte toplu mješavinu vrhnja i mlijeka. Trećinu pripremljene kreme prelijte po složenom panettoneu u kalupu i pustite nekoliko minuta da se upije. Preostali panettone iskidajte na grube komade, umočite ih u ostatak kreme i pustite da se natapaju 1-2 minute. Rasporedite tu smjesu po kalupu, ubacujući komadiće tamne čokolade i manje količine marmelade od gorke naranče između slojeva. Prelijte ostatkom kreme i pospite s malo tamnog smeđeg šećera po vrhu.
Tart pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35 minuta, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite tart da se hladi 10 minuta prije posluživanja. Poslužite tart topao ili hladan uz tučeno vrhnje ili sladoled od vanilije. Tart je savršen i samostalno, kao raskošan desert za posebne prilike.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....