Kada razmišljamo o ljetnim jelima, osim laganih salata i tjestenine s rajčicom, napamet nam odmah padaju i svima omiljene punjene paprike. Svakog ljeta iznova kuhamo ih u nekoliko navrata, u većoj količini pa lonac praznimo danima. Na taj način olakšavamo si duge, tople ljetne dane, ali i udovoljavamo svima za stolom. Jer, ovo je jedan od onih recepata s kojim nema greške i kada paprike skuhamo na ovaj način, uvijek se traži porcija više.
Recept smo još prije nekoliko godina dobili od ekipe iz zagrebačkog restorana Okrugljak i ostavljamo ga u nastavku, a da bi ručak bio potpun, ostavljamo vam i poveznicu s dobrim savjetima za najbolji pire krumpir. Dodajte tome još samo krišku kruha i jednostavan biskvit kolač za zasladiti se nakon ručka i spremni ste za totalnu ljetnu uživanciju, na plaži ili na kauču, gdje god se nalazili.
KAKO NAPRAVITI NAJBOLJI PIRE KRUMPIR?
PUNJENE PAPRIKE
Trebat će vam:
2 kg paprika (babura) srednje veličine
1,20 kg mljevenog mesa
150 g riže
50 g luka
svežnjić peršina
20 g soli
2 g papra
1,5 l umaka od rajčica
Za umak:
120 g maslaca
50 g suhe mesnate slanine
100 g pirea od rajčice
200 g rajčice pelata
120 g luka
120 g začinskog povrća
120 g brašna
2 l mesnog temeljca
češnjak, sol, papar
sok limuna po želji
Priprema:
Za umak od rajčice, u rastopljeni maslac dodati suhu mesnatu slaninu, povrće za začine, malo popržiti dok povrće ne počne ugodno mirisati, dodati brašno, malo popržiti, dodati pire od rajčice i pelate, još malo popržiti, dodati temeljac i ostale začine i kuhati oko sat vremena uz miješanje da ne zagori. Zatim procijediti. Paprike oprati, zatim im zajedno s peteljkom izvaditi sjemenke, opet oprati i ocijediti, napuniti ih s nadjevom od mesa, politi umakom od rajčice tako da budu njime prekrivene, pristaviti ih na laganu vatru i pirjati. Pirjaju se oko sat i pol. Nadjev od mesa se priprema tako da se u mljeveno meso doda oprana riža, začini, poprženi luk, svježi peršin, a po želji može i koje svježe jaje. Paprike se poslužuju s prilogom od kuhanog krumpira, može uz dodatak polumasnog kiselog vrhnja, a može i uz pire krumpir.