Tope se u ustima

Ovakve kekse od lješnjaka i čokolade još niste probali, zbog tajnog sastojka još su bolji

U aktualnom broju magazina Dobra hrana možete pronaći veliki editorijal s receptima naše kolegice, novinarke i urednice te poznate televizijske ličnosti, ali prije svega - velike zaljubljenice u hranu, kuhanje i čiste okuse

Nakon što smo vam otkrili njezin recept za šumske tanke štrukle i njoke od crnog sljeza s lisičicama i kaduljom, koliko god slasni bili, red je za nešto slatko po receptu Željke Klemenčić. Ako ste zaljubljenik u kuhanje tada vam njezino ime nije nepoznato, jer je na sceni itekako poznato lice. Mnogi je poznaju još iz vremena dok je uređivala Playboy, drugi kad je pokrenula prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana, a šira javnost zapamtila ju je iz televizijskog showa "Tri, dva, jedan... kuhaj". Međutim, onima koji znaju što Željka uistinu voli i radi, nije nepoznato da se upravo ona krije iza projekta Mrvica te da je do sad objavila i nekoliko knjiga. Autorica je kuharice "Sva lica batata", "Mrvica svaki dan", "Sretno dijete koje jede sve" i najnovije, knjige "Zelen". Iznimno cijenjena među kolegama, ali i zaljubljenicima u čiste okuse, prirodni uzgoj i vrtlarenje te promišljanje o hrani koju jedemo, Željka je velika inspiracija. A nama je bila logičan izbor za suradnicu na temi novog broja magazina Dobra hrana.

image
Berislava Picek/Cropix

JESTE LI ZNALI?

Cikorija je vrlo raširena livadna biljka lijepih ljubičastih cvjetova, a od njezina se korijena dobiva napitak koji je nadomjestak kavi. Kavovina od cikorije vrlo je ugodna okusa, a ne sadrži kofein pa je idealna za deserte kojima pristaje kavasti okus, a naumili ste ih poslužiti djeci. Uz lješnjak, čokoladu i cimet - čista jesen

Šuma na prijelazu iz ljeta u jesen bila joj je inspiracija za jela koja nam je pripremila, a u mnoštvu slanih jela - krem juhe od kestena i buče, vrganja u škartocu sa svježim začinima, variva od crne leće i kestena, šumske frittate, mladog graha s gljivama..., donosi nam recept i za kekse od lješnjaka s čokoladom kakve zasigurno još niste kušali, zahvaljujući jednom dodatku. Jednom kada ih probate, vrlo vjerojatno ćete ih poželjeti odmah ponoviti. U nastavku vam stoga donosimo Željkin recept za kekse koje možete grickati od jutra do mraka, uz kavu, čaj, prirodni sok ili same...

image
Berislava Picek/Cropix

KEKSI OD LJEŠNJAKA S ČOKOLADOM I CIKORIJOM

Trebat će vam:
100 g mljevenog lješnjaka
100 g oštrog brašna
100 g maslaca
1 jaje
2 žlice šećera
2 žlice inulina
1 žličica praška za pecivo
40 g crne čokolade, nasjeckane na komadiće
1 žličica cimeta
2 žličice praha cikorije
½ šalice kavovine od cikorije

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke. U njih dodajte jaje i maslac pa ugrubo promiješajte. Dodajte komadiće čokolade, zalijte hladnom kavovinom pa zamijesite. Stavite u frižider na desetak minuta da se malo stegne. Na lim obložen masnim papirom žlicom stavljate hrpice smjese veličine oraha. Malo će narasti tijekom pečenja pa pazite da ne budu preblizu. Žlicom malo zagladite površinu da dobijete oblik keksa. Po želji možete i svaki keks ukrasite jestivim cvijetom - u idealnom slučaju cvijetom cikorije ili crnog sljeza. Pecite oko 18 minuta na 190 stupnjeva celzijusa. Pustite neka se sasvim ohlade prije posluživanja.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 07:02