Lako ga je napraviti

Ovo je najjednostavniji recept za najbolji umak od rajčica, a sve sastojke vjerojatno već imate

Sačuvajte slatke ljetne plodove za dane kad im nije sezona, nećete požaliti

Sezona rajčice je u punom jeku, a to samo znači da je idealan trenutak da taj okus i miris sačuvamo za dane koji su pred nama, kad će se trgovine i tržnice isprazniti od ljetnih plodova te će biti nemoguće više ih pronaći. Mi od njih, naravno, svakog kolovoza, kad pronađemo lijepe primjerke pravimo sok. Koristit ćemo ga za umake, juhu, a ponekad rado i popiti u omiljenom koktelu ili uz pokoju kockicu leda, stapku celera i malo soli i papra.

Ako do sad još niste pronašli idealan recept za svoj sok, odnosno umak, tada dajte priliku ovom. Jednostavan je za pripremu, a dobiveni rezultat će vas oduševiti! Pritom možete koristiti i sjajan trik Sandre Rončević, za guljenje rajčica bez da ih prethodno pofurite u vrućoj vodi, o kojemu smo nedavno pisali, a možete ga pronaći ovdje.

Kod odabira rajčice za ovaj recept samo pazite da ne odaberete one koje u sebi imaju puno vode, jer okus neće biti moćan kakav bi trebao biti. Cherry, kruškica, pelat, Roma, San Marzano najbolje će se uklopiti, ali kod manjih vrsta ćete se namučiti s guljenjem kožice, osim ako gotovi umak kasnije ne procijedite kroz sito.

Ali, nedajte se obeshrabriti, jednom kad napravite svoj, domaći sok, vidjet ćete da je neusporediv s drugima i da vrijedi uloženog truda.

image
Gmvozd/Getty Images

SOK OD RAJČICA

Trebat će vam:

1 - 1,5 kg zrele rajčice
1 ljuta papričica ili 1-2 žličice ljuskica čilija
6-8 režnjeva češnjaka
15-ak listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje
sol

image
Gmvozd/Getty Images

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite pa ga dodajte na ulje pazeći da ne izgori. Kad češnjak pusti svoje arome, dodajte rajčice i kuhajte dok ne provrije pa začinite sa soli i dodajte cijelu ljutu papričicu, kako biste je kasnije lakše izvadili (ili pahuljice čilija). Nastavite kuhati, ali smanjite vatru i gnječilicom za krumpir protisnite rajčice dok se kuhaju. Kad se umak zgusne, za oko 20-ak minuta, ugasite vatru i u pripremljene staklenke (oprane pa zagrijane u pećnici ili mikrovalnoj) dodajte par listića opranog bosiljka, a na njega umak skoro do vrha. Zatvorite staklenke, okrenite ih na čep nekoliko minuta, pa pospremite na tamno i hladno mjesto kad se staklenke ohlade.

image
Gmvozd/Getty Images

SAVJET VIŠE

Ako volite i želite, u umak možete dodati i luk. Tada ga treba narezati i pirjati na maslinovom ulju na laganoj vatri dok ne postane stakle, pa tek onda nastaviti s ostatkom pripreme umaka. Svakako bi bilo dobro da luk probate nasjeckati što je sitnije moguće.

Također, pasiranje nije potrebno ako ste rajčicu tijekom kuhanja dobro protisnuli i volite rustikalniji umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:00