SVI GA VOLE

Ovo je pravo ljetno jelo s bižima! Napravite ga danas pa u njemu uživajte i sutra, lagano je, brzo gotovo i zasitno

Naš suradnik Zoran Šimunić Šime na brodu je pripremio jelo koje spaja orzo, biže i kozice. I bilo je fantastično!

Jedriličarska đita Dobre hrane počela je u jednoj od najljepših ACI marina na Jadranu - u Skradinu. Opremili smo se namirnicama, ukrcali njih i sebe na brod i otisnuli se. Cilj je bio, osim uživati u lijepom vremenu i moru, okušati se u pripremi brodske hrane za našu gladnu ekipu. Jesmo li u tome uspjeli, pročitati možete u novom broju magazina Dobra hrana, koji je trenutno na kioscima, a prije nego po njega svratite, isplanirajte i današnji ručak ili večeru pa odmah nabavite i namirnice za ovo jednostavno, a tako dobro jelo - orbiko.

image
Berislava Picek/Cropix

Riječ je o kombinaciji kozica, graška i orza (ili ječma, kako vam draže), uz koje će vam trebati samo još nekoliko sastojaka da biste napravili zbilja ukusno, zasitno i pravo ljetno jelo. Naš ga je suradnik i glavni kuhar na brodu za potrebe ove teme, Zoran Šimunić Šime, inspiriran jelom koji je nedavno kušao u restoranu Pojoda na Visu prozvao orbiko - or(zo)bi(ži)ko(zice), a vi ga nazovite kako želite, ali ga svakako, bez obzira nalazite li se na brodu, u kuhinju u stanu ili dvorištu, ovog ljeta pripremite i uživajte u njemu, ako treba, i dva dana zaredom.

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:
1000 g kozica
100 g graška (ako nije sezona smrznuti)
100 g orza (ječma)
1 luk
100 ml bijelog suhog vina
2 režnja češnjaka
1 čajna žlica konšerve (koncentrata od rajčice)
1 lovor
5-6 zrna papra
sol, papar
maslinovo ulje

Priprema:
Očistite repove od kozica i sačuvajte oklope. Lonac za juhu zagrijte, dodajte maslinovo ulje i kada se zagrije u lonac stavite oklope (ljušture od školjaka), lovor, zrna papra, konšervu te jedan režanj češnjaka. Miješajući na jakoj vatri "pržite" pet-šest minuta da se ekstrahiraju okusi pa podlijte vodom da biste dobili dovoljno temeljca. Kuhajte oko 20 minuta. Procijedite, pa onda koristeći neki uteg, batić ili nešto slično tucite po oklopima kako bi kroz cjedilo (pašabrodo) iscurio sok koji će dati poseban tek jelu. U međuvremenu properite orzo i stavite kuhati u srednje velik lončić (zasolite) s temeljcem od kozica. Kuhajte na laganije dok orzo ne omekša - sačuvajte taj temeljac. Luk i češnjak isijecite na sitnije pa u dubljoj tavici na ulju pirjajte luk i dodajte češnjak. Kada se opusti, dodajte vino i grašak. Pojačajte vatru da tekućina ispari. Sada stavite orzo, i repove od kozica i pomalo podlijevajte temeljcem od orza. Kada kozice pobijele, uskladite okuse. Orzoto treba imati strukturu rižota. Kap limuna ili limete još će bolje povezati sve okuse. Poslužite uz malo papra i na sitno nasjeckanog peršina kojeg umiješajte u jelo.

image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Recept za ovo i mnoga druga jela, kao i priču o brodskoj kuhinji i brojne druge ljetne teme potražite u novom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 07:29