Gotovo za 30 minuta

Paket svježeg lisnatog tijesta korisno je imati u hladnjaku upravo radi ove hrskave pite sa sirom i špinatom

Nadjev možete mijenjati s obzirom na svoje preferencije i na sastojke koje u tom trenutku imate u svom hladnjaku

Ne možemo poreći, u domaćim trgovinama može se naći prehrambenih proizvoda koji znaju uvelike olakšati život, a jedan od njih svakako je pakirano svježe lisnato tijesto koje treba samo rastvoriti, nadjenuti omiljenim sastojcima i ubaciti nakratko u pećnicu. A kada nemate ideje što kuhati, niti volje za nešto komplicirano, sjetite se recepta u nastavku.

Pita od špinata i lisnatog tijesta

Priprema: 15 minuta • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
1 paket svježeg lisnatog tijesta
300 g mladog špinata
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
200 g svježeg sira
20 g ribanog parmezana
1/8 žličice muškatnog oraščića
sol i papar
2 velika jaja

image
Tenkende/Getty Images/istockphoto

Odmrznite svježe lisnato tijesto. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Usitnite mladi špinat, luk nasjeckajte na kockice, a češnjak nasjeckajte. Dodajte luk, češnjak i maslinovo ulje u tavu i pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i postane proziran. Ostavite luk i češnjak sa strane da se malo ohlade. U zdjelu ubacite svježi sir, parmezan, muškatni oraščić, sol, papar i dva jaja pa promiješajte da se sjedine. U zdjelu sa smjesom od sira dodajte špinat te pirjani luk i češnjak. Ponovo promiješajte da se sjedini. Razvucite odmrznuto lisnato tijesto i stavite na papir za pečenje te u lim za pečenje. Raširite smjesu špinata i sira unutar tijesta tako da od ruba tijesta ostavite centimetar slobodno. Pecite pitu od špinata oko 30 minuta, ili dok se tijesto na rubovima ne napuhne i ne postane zlatnosmeđe. Izvadite iz pećnice, pustite da odstoji oko pet minuta, zatim je narežite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 04:23