Trebat će vam:
kopun (oko 3 kg)
100 ml suncokretova ulja
6 - 7 glavica luka
češnjak
korjenasto povrće (mrkva, peršin, celer)
200 ml prošeka
700 ml povrtnog temeljca
150 ml pirea od rajčice
lovorov list
sol i papar
žlica šećera
Priprema:
Meso peradi dobro operite i očistite. Narežite na manje komade. U veliku posudu stavite ulje. Luk narežite na kockice i lagano pržite. Dajte si vremena da se luk lagano dinsta bez dodavanja bilo kakve tekućine. Kada luk postane staklast, dodajte češnjak. Kratko popržite. Dodajte korjenasto povrće - mrkvu, peršin i celer koje naribajte na ribež. Sve kratko pirjajte. Po povrću složite meso kopuna te kratko prepecite sa svih strana. Kada se meso malo ispeklo, dodajte temeljac. Bitno je da je sve meso pokriveno tekućinom. Dodajte začine. Lagano kuhajte dok meso ne omekša. Ovisno o starosti kopuna to može biti oko dva do dva i pol sata. Nakon tog dodajte prošek i pustite da lagano krčka. Pripazite da je meso uvijek prekriveno tekućinom. Slobodno dodajte još tijekom kuhanja ako primijetite da fali. Pred sam kraj dodajte pire od rajčica i žlicu šećera. Pustite sve još da krčka oko dvadeset minuta. Prije serviranja pustite da se jelo malo smiri od kuhanja.
Savjet!
Kako je meso kopuna tvrđe i žilavije od druge peradi, budite strpljivi. Sporim dinstanjem sastojci će pustiti svoje arome i oplemeniti meso koje će biti ukusno i mekano.
Pečena mrkva s cimetom
Trebat će vam:
15 oguljenih mrkvi
100 g maslaca
80 g šećera
1 žličica soli
pola žličice mljevenog cimeta
100 ml mlake vode
2 žlice soka naranče
Priprema:
Mrkve očistite. Posudu u kojoj ćete peći povrće prekrijte papirom za pečenje i u nju složite mrkve. U drugu posudu stavite omekšali maslac, šećer, sol i cimet i dobro izmiješajte. Zatim dodajte sok od naranče i na kraju mlaku vodu. Dobivenom smjesom prelijte pripremljene mrkve. Prekrijte ih aluminijskom folijom pa pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena na 180 °C.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....