Obožavamo ga

Starinski recept po kojemu će knedle sa šljivama uvijek ispasti baš kao bakine

 Meteo021/Getty Images/istockphoto
Ako ste i vi među onima koje ne zadovoljavaju kupovne knedle, spremite ovaj recept, vratit će vas u djetinjstvo

Knedle sa šljivama zasigurno su jedna od onih slastica koja mnoge na sami spomen vrati u djetinjstvo, jer je to uz buhtle, fritule, savijače i, primjerice, orehnjaču, bio jedan od omiljenih slatkih recepata naših baka. Tada se nisu posipale makom, kao što se to danas zna činiti po uzoru na popularne germknedle, već su se dovršavale tako što bi ih bake uvaljale u prepržene krušne mrvice. Obično su se pravile kad bi u domaćinstvu ostalo nešto neiskorištenog kuhanog krumpira, ali i ciljano, samo što bi tada krumpir skuhale večer prije.

A kako nam je stiglo vrijeme marelica, a već se nađu i šljive, idealan je trenutak da se i sami okušate u pripremi ovog klasika. Birajte zrelo voće, a ako ga ne možete pronaći, i dobar pekmez će poslužiti, ali ga onda nemojte dodatno sladiti, već mu samo, ako tako želite, dodajte malo cimeta.

image
Meteo021/Getty Images/istockphoto

KNEDLE OD KRUMPIROVA TIJESTA PUNJENE ŠLJIVAMA

Trebat će vam:

1 kg pirea od krumpira
2 jaja
2 žlice ulja ili 1 žlica svinjske masti
malo soli
40 dag oštrog brašna
20-ak otkoštenih šljiva
3 žlice krušnih mrvica
3 žlice šećera
3 žlice cimeta
1 žlica maslaca

Priprema:

Krumpir dobro operite i skuhajte u ljusci u slanoj vodi. Kad je kuhan, ogulite ga, napravite pire i ohladite ga. Još je bolje ako to napravite dan ranije.

Pireu od krumpira dodajte sol, brašno, ulje ili svinjsku mast i umijesite tijesto - ne smije se raspadati, ali ni biti pretvrdo.

Šljive operite, posušite, prepolovite po dužini i uklonite im košticu. Posipajte ih s malo šećera i cimeta i pustite koju minutu da se okusi prožmu.

Od tijesta napravite knedle željene veličine i u svaku stavite jednu šljivu.

Na štednjak stavite lonac posoljene vode i pustite da zakipi. Kuhajte knedle u kipućoj vodi 10-15 minuta. Izvadite ih iz vode i uvaljajte u krušne mrvice prethodno popržene na maslacu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:32