BLAGDANSKI KEKSI

Svi vole prhke kiflice s makom i orasima, najbolje su nam ispale po ovom starom međimurskom receptu

Slastičarka Ana Blažon s nama je podijelila recept za svoju omiljenu blagdansku poslasticu, a mi smo zatim zasukali rukave i pripremili ih u svojoj kuhinji

Slastičarka dubrovačkog restorana 360, koja tu funkciju obnaša već godinama i dio je tima koji u Dubrovniku samouvjereno zadržava Michelinovu zvjezdicu, Ana Blažon, privatno je, zapravo, prilično jednostavna. Njezina najdraža blagdanska poslastica su prhke kiflice s orasima i makom, a kako nam je rekla, i kao mala i sada je sretna kad naleti na onu punjenu džemom od marelice. Te su posebno slatke!

image
Tomislav Krišto/Cropix

"Malo sam razmišljala i odlučila se vratiti u djetinjstvo i u naš domaći, međimurski kraj, bez obzira na to što sam već godinama lagano Dubrovčanka, ali na kraju svi mi volimo nešto domaće i slatko. Ovo je recept po kojem su radile moje bake i mama, a i ja ga baš volim i često radim ove kiflice. Tijesto je jednostavno, a glavni sastojak je domaća svinjska mast. Ona mu daje rahlost. Još ako imate domaće orahe, ma milina", komentirala je svoj recept Ana Blažon.

image
Privatna Arhiva

Kod pripreme ovih kiflica uočili smo da svinjska mast doista čini razliku, no ako vam nije pri ruci, možete koristiti i maslac. Kiflice pri oblikovanju preklopite i dobro zalijepite jer bi vam se moglo dogoditi da se pri pečenju otvore. Govorimo iz iskustva. Ako koristite mak, dodajte manje mlijeka i nemojte preskočiti mahunu vanilije, slastici će dati poseban šmek.

image
Tomislav Krišto/Cropix

KIFLICE S ORASIMA I MAKOM

Za tijesto:
200 g brašna
100 g masti
100 ml kiselog vrhnja 20 mm
½ žličice soli

Za nadjev:
150 g fino mljevenih oraha ili maka
½ mahune vanilije
kora 1 limuna
75 g šećera
35 g bjelanjaka
50 g vrućeg mlijeka

Priprema:

Za tijesto sve sastojke sjedinite u jednu zdjelu i ručno zamijesite tijesto. Dobiveno tijesto uronite u hladnu vodu i stavite na hladno (u hladnjak) na 2-3 sata. Kasnije razvaljajte, režite na kvadratiće, punite nadjevom i motajte kao kiflicu. Za nadjev orahe pomiješajte sa šećerom, vanilijom, limunovom koricom i prelijte vrućim mlijekom. U međuvremenu lagano istucite bjelanjke, dodajte smjesi od oraha. Pecite 20- ak minuta na 150-160 stupnjeva. Ako radite nadjev od maka, dodajte malo manje mlijeka.

Na kraju, ali ne manje važno, podsjećamo vas i na recept Dragane Kovačević za njezine kekse s orasima, koje smo vam podijelili ovdje.


image
Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ovaj i brojne druge slatke, slane i slasne recepte, priče i preporuke potražite i u novom broju magazina Dobra hrana. Pronaći ga možete na kioscima uz dar svim čitateljima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 09:02