Time za tart!

Tart s kremom od vanilije i bananama

 Getty Images/iStockphoto
Za malo posebnije prilike!

Trebat će vam:

Za prhko tijesto:

100 g šećera
200 g maslaca
300 g brašna

Za kremu od vanilije:

4 žumanjka
2 jaja
100 g šećera
500 ml mlijeka
mahuna vanilije
200 ml slatkog vrhnja

Za nadjev:

5 zrelih banana

Za šlag:

500 ml vrhnja za šlag

Caramel tart with banana and whipped cream
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Za tijesto sve sastojke pripremite i izvažite. Maslac treba biti što hladniji kako se ne bi rastopio. Narežite ga na listiće da vam ga bude lakše utrljati u brašno. Prosijte brašno na sredinu plohe, pa dodajte sve sastojke. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu. Tako dobivenu loptu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za tart. Za kremu izmiksajte žumanjke sa šećerom i jajima. Mlijeko stavite da zavrije te mu postepeno dodajte smjesu od žumanjaka i šećera. Ulijte prvo malo vrućeg mlijeka u smjesu kako bi se istemperirala. Dodajte sjemenke vanilije. Miješajte dok se ne zgusne. Slatko vrhnje razmutite s mikserom i dodajte u ohlađenu kremu od vanilije. Kremu stavite na pečeno tijesto. Izrezane banane na ploške poredajte po vrhu tarta. Istucite mikserom vrhnje za šlag i stavite na vrh tarta. Dobro ohladite u hladnjaku.

Isprobajte i kremastu pita s bananama i Dulce de Lecheom te limun kocke s bananama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 05:06