ZA POD ZUB

Totalni hit! Za ovu slanu pitu trebat će vam 20-ak minuta s pečenjem, a bit će baš dobar ručak

Ova lažna slana pita gotova je u 20-ak minuta, pa je napraviti možete i ujutro, prije odlaska na posao, te izbjeći još jedan gablec iz pekarnice

Već neko vrijeme intrigira me jedan videorecept koji mi na društvenim mrežama neprestano iskače među najpopularnijim objavama. A kako volim dobru slanu pitu, te obožavam i tortilje, napokon sam pronašla volje i vremena da ga i isprobam. I kad kažem "vremena", mislim na otprilike 20-ak minuta, koliko je potrebno da ovo jelo bude gotovo ako posjedujete fritezu na vrući zrak. Riječ je o lažnom quicheu koji se radi s podlogom od tortilje, a zatim nadijeva kombinacijom povrća, grčkog jogurta ili svježeg sira i jaja. Jednostavno je točno tako kako i zvuči, a peći se može i u pećnici. Kod nas je najveća promotorica ovog recepta Katarina Đozović, poznatija kao Kate Homecooking, koja je sada već postala stručnjakinja za lažni quiche i čiji je video, zapravo, bila kap koja je prelila čašu i natjerala me da se okušam u pripremi.

image
Lidija Lončarić

Koristila sam ono što sam tog trena pronašla u hladnjaku, a to su bili sir u listićima, zatim blitva, slanina, poriluk i šampinjoni, dok sam tekuću smjesu napravila od jaja i grčkog jogurta. Sve se peklo 15-ak minuta, tek toliko da se jaja obrade i, moram priznati, iako vjerujem da Francuzi ovo nikad ne bi odobrili pod nazivom quiche, ideja je zaista odlična i ovo ću si svakako pripremati češće, za brzi doručak ili ručak, pa čak i ponijeti na posao kao gablec, da izbjegnem puste sendviče i peciva iz pekarnica. Budući da smo utvrdili da ima smisla, nemojte se opirati svim tim videima koji će vas nakon ovog teksta početi pratiti, i u pripremi se, toplo savjetujem, okušajte i vi.

image
Lidija Lončarić

LAŽNI 20-MINUTNI QUICHE

Trebat će vam:

1 tortilja
1 šaka blitve
2 šampinjona
1 manji poriluk
1 komadić slanine (može i kobasica, a može i bez mesa)
1 režanj češnjaka
3 žlice grčkog jogurta
2 jaja
topivi sir po želji (može sitno ribani, u listićima, kako vam je praktičnije)
malo suhog timijana
malo svježeg peršina
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

Na tavi na malo maslinova ulja najprije pirjajte poriluk, a kada poprimi boju, dodajte sitno sjeckanu slaninu, protisnuti češnjak i kratko pirjajte. Ubacite nasjeckane gljive, a kada sve poprimi boju, i blitvu koju ste oprali i nasjeckali na veće komade. Pirjajte minutu, maknite s vatre. Tortilju premažite maslinovim uljem i stavite u posudu friteze na vrući zrak ili običnu manju posudu za pečenje. Pobrinite se da je tortilja dovoljno velika ili posuda dovoljno mala da krajevi tortilje oblože dio stranica posude, da dobijete efekt prhkog tijesta u kalupu. U posudi pomiješajte grčki jogurt, jaja, sol, papar i dodajte malo sitno ribanog sira, ako ga koristite. Umiješajte lagano ohlađeno povrće i sve zajedno prebacite na tortilju. Posipajte s još sira i pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, dok se smjesa u tortilji ne stisne. Ako vam tortilja sa strane prebrzo poprimi boju, slobodno pitu prekrijte folijom i nastavite peći. Kada je gotovo, poprskajte s malo maslinova ulja i svježim sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplo. Najbolje uz sezonsku salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 21:59