Blagdanski stol često bude prava gozba prepuna pečenki i sočnog mesa koje često ostane i za naredne dane. Kako biste iskoristili meso koje vam je ostalo našli smo izvrstan recept za pitu koju ćete moći jesti za za doručak, ručak ili laganu večeru. Kombinacija jaja, mesa, sira i paprike dat će joj bogat okus, dok je priprema brza i jednostavna.
ZIMSKA PITA
Trebat će vam:
3 jaja
prstohvat soli
100 ml suncokretovog ulja
200 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g ostataka pečenog mesa
100 g sira (gouda ili trapist)
1 svježa ili pečena paprika (može i kisela iz staklenke)
Priprema:
Papriku nasjeckajte na sitne kockice, baš kao i ostatke mesa, a sir naribajte na krupniji ribež. U velikoj zdjeli izmiksajte jaja sa solju. Dodajte ulje i mlijeko te nastavite miješati dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro sjedinite mikserom kako biste izbjegli grudice. U smjesu umiješajte nasjeckanu papriku, meso i naribani sir. Lagano promiješajte špatulom ili kuhačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili pa preko svega dodajte još topljenog sira po želji.
Smjesu izlijte u namašćen ili papirom za pečenje obložen lim za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite oko 30-35 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja.
Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, uz jogurt ili laganu salatu. Možete dodati i kukuruz, masline ili sušene rajčice za dodatnu aromu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....