JUHA OD SVJEŽEG BAKALARA
400 g svježeg bakalara
1 kg mrkve
1 kg celera
1 kg krumpira
1 kg korijena peršina
velika glavica luka
2 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sol i papar
Svježi bakalar, ako nabavite cijeli, filetirajte, meso narežite na kockice. Pripremite temeljac: kuhajte na laganoj vatri kosti svježeg bakalara s korjenastim povrćem otprilike dva sata, začinite solju i paprom. Procijedite, dodajte naribanu mrkvu, celer i krumpir po potrebi. Začinite, dodajte narezani bakalar i kratko prokuhajte. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje.
BIJELO S KRUMPIROM
400 g sušenog bakalara
temeljac od bakalara
400 g krumpira
1 kg luka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
sjeckani listići peršina
sol i papar
Sušeni bakalar namačite i pripremite kao u receptu za bianco bakalar (na idućoj stranici). Za temeljac kosti, kožu i malo vode u kojoj se kuhao bakalar stavite u zdjelu i dodajte korjenasto povrće, kuhajte dok povrće ne postane mekano pa procijedite. Na ulju prodinstajte luk i češnjak, dodajte kuhani usitnjeni bakalar pa dinstajte. U zdjelu slažite red dinstanog bakalara, red krumpira rezanog na ploške, podlijevajte temeljcem od bakalara, začinite te kuhajte na laganoj vatri do 60 minuta. Nemojte miješati, nego povremeno protresite zdjelu. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje i peršin.
MANEŠTRICA
400 g sušenog bakalara
200 g ječma
1 kg mrkve
1 kg krumpira
500 g luka
3 češnja češnjaka
malo pasirane rajčice
maslinovo ulje
sol i papar
Sušeni bakalar namačite i pripremite kao u receptu za Bianco namaz (na idućoj stranici). Za temeljac kosti, kožu i malo vode u kojoj se kuhao bakalar stavite u zdjelu, dodajte korjenasto povrće, prokuhajte i procijedite. U zdjeli na ulju prodinstajte sjeckani luk i češnjak, dodajte kuhani usitnjeni bakalar pa dinstajte podlijevajući temeljcem od bakalara. Dodajte sitno rezanu mrkvu, krumpir i ječam, začinite pa kuhajte pola sata. Prije posluživanja dodajte maslinovo ulje i peršin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....