Jednostavno, a ukusno

Umjesto da od njega pripremite samo salatu, ispecite kupus sa šunkom i sirom kao glavno jelo

U ovaj recept možete bez problema ubaciti meso poput pečene ili kuhane piletine ili ga pak pretvoriti u ukusno vegetarijansko jelo

I najjednostavnije namirnice u pravim okolnostima mogu zablistati, a kupus je jedna od njih. U ovoj kombinaciji obogaćen je sirom, šunkom i jajima, a možete ga isprobati i s drugim sastojcima, uz dodatak kelja, poriluka, luka i slično. Ovdje smo ga kombinirali s feta sirom, no možete ga posipati parmezanom, ubaciti mozzerellu ili gaudu, iskoristiti krušne ili panko mrvice da dobijete na hrskavosti ili čak orašaste plodove.

Pečeni kupus sa šunkom i sirom

Priprema: 20 minuta • Pečenje: 40 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:
500 g kupusa
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1 žličica sjemenki kima
10 g svježeg kopra
60 g mladog luka
50 ml punomasnog mlijeka
50 g grčkog jogurta
150 ml vrhnja
50 g maslaca
100 g šunke
25 g glatkog brašna
3 jaja
1 žumanjak
80 g fete

image
Manyakotic/Getty Images/istockphoto

Zagrijte pećnicu na 220°C. Odvojite listove kupusa, stavite ih u veliku zdjelu i pomiješajte s maslinovim uljem i pola žličice soli. Listove naslažite u lim za pečenje i pecite pet minuta. Hvataljkom promiješajte kupus i pecite još pet minuta. Umiješajte sjemenke kima koje ste prethodno zdrobili u mužaru pa pecite još pet minuta, dok kupus ne uvene i mjestimice ne pougljeni. Zatim izvadite lim iz pećnice i smanjite temperaturu na 190°C. Posložite listove tako da neki od njih vire na vrhu, a zatim po njima rasporedite usitnjeni kopar, mladi luk i šunku. Mlijeko, jogurt, vrhnje, omekšali maslac, brašno, jaja, žumanjak, četvrt žličice soli i papar stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte ovu mješavinu preko kupusa i začinskog bilja, promiješajte, izmrvite fetu po vrhu i vratite u pećnicu na 25 minuta, dok površinski sloj ne poprimi zlatnu boju i sve ne očvrsne. Prelijte s malo maslinova ulja i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:09