"Jedno od omiljenih jela u Argentini su zapaillitos, to su male okrugle tikvice koje punimo mljevenim mesom i začinima, dodajemo puno sira pa onda ubacimo u pećnicu", rekla nam je Flavia Rippa Matosin kada smo dogovarali snimanje za novi broj magazina Dobra hrana, koji se već nalazi na kioscima.
Odmah smo joj rekli kako su punjene tikvice i u Hrvatskoj prilično popularno jelo pa je pitali po čemu se argentinska varijanta razlikuje.
"Nisam ih još jela ovdje u Hrvatskoj, ali argentinske su bogate začinima kao što su kumin i slatka paprika, jako su aromatične, vidjet ćete", rekla nam je dok je pripremala sastojke.
Flavia je najprije pirjala meso, dodala mu ostatke tikvice, začine, luk i crvenu papriku, malo češnjaka pa dobivenom smjesom napunila izdubljene i kratko pečene tikvice. Stavila ih je potom u umak od rajčice koji je ponovno začinila toplim začinima poput kumina i čilija, vrh pošteno prekrila sirom je, kako kaže, na siru se ne smije štedjeti, pa sve zajedno ponovno ubacila u pećnicu. Rezultat su slasne, sočne tikvice koje su odlične same, a poslužiti se mogu i uz prilog po želji.
Sada, kada je sezona tikvica na samom kraju, ako još uvijek uspijete nabaviti koji primjerak, toplo vam preporučujemo da se okušate u pripremi ovog jela - klasika na argentinski način. Sigurni smo da će se za stolom tražiti koja porcija više.
Trebat će vam:
3 tikvice
300 g mljevenog mesa
1 luk
1 crvena paprika
2-3 režnja češnjaka
začini (suhi origano, slatka paprika, kumin, češnjak u prahu, čili po želji)
umak od rajčice
sir
ulje
Priprema:
Tikvice izdubite i pecite ih desetak minuta na 180 stupnjeva kako bi omekšale. Za punjenje u vrućoj tavi na malo ulja najprije pirjate luk, dodajte meso i pustite da dobije boju. Dodajte i sitno sjeckani češnjak, nasjeckanu papriku i ostatke tikvica nakon što ste ih izdubili. Dobro začinite. Nadjevom punite izdubljene tikvice. U posudu za pečenje stavite umak od rajčice, začinite ga origanom, kuminom, čilijem i drugim začinima. U nadjev dodajte punjene tikvice i pospite sirom. Pecite 20-ak minuta na 200 stupnjeva.
Više recepata za jela koja su za nas pripremali obični ljudi iz cijelog svijeta, koji danas žive i rade u Zagrebu, potražite u novom broju magazina Dobra hrana. Pronaći ga možete na kioscima!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....