Izvrstan!

Zbog ovog džema od smokava sad bismo sjeli u auto da ih na moru naberemo za još jednu rundu zimnice

Vino i ružmarin ovog smo puta zamijenili s druge dvije namirnice i oduševili se!

Kraj kolovoza napokon je, osim zelenim, prošarao stabla smokava slatkim žutim i plavim plodovima. I dok smo posljednjih dana od smokvina lista pravili sirup koji nas je oduševio svojim okusom, ovih se dana bacamo na pripremu džema od smokava. I to ne bilo kakvog, već provjereno dobrog zbog kojeg svaki puta poželimo ponovno sjesti u automobil i odvesti se do najbližeg mora ne bismo li nabrali još koji kilogram i nadopunili zimnicu pa u plodovima ljeta uživali u mjesecima kada ih ne možemo kupit ili nabrati i okusiti.

image
Pexels

Tajna ovog džema ne leži u nekim teško nabavljivim sastojcima, već u dva koja sasvim sigurno i sami imate na zalihama u svojoj smočnici, podrumu ili hladnjaku. I dok smo ga lani radili s malim twistom u vidu grančica ružmarina i crnog vina po receptu naše suradnice Slavice Šagolj - koji možete pronaći ovdje - ove godine ga radimo s teraninom i timijanom. Uz njih će ionako slatka smokva još više doći do izražaja, a bit će i aromatizirana mediteranskim biljem koje se s njom lijepo slaže.

Smokve, naravno, možete napraviti u kompotu ili ih, pak, sušiti. A ne zaboraviti niti na smokvenjak, koji je krasan suvenir i poklon za drage ljude.

image
Pexels

DŽEM OD SMOKAVA S TERANINOM

Trebat će vam:
1 kg smokava
300 grama šećera (za zrele smokve dovoljno je 200 g)
sok pola limuna
200 ml teranina
1 grančica svježeg timijana (ili 1 žličica suhog)

Priprema:

Teranino i timijan prokuhajte.
Smokve operite, uklonite im peteljku i narežite ih po želji ili ostavite cijele. Ako ih ostavljate cijele, probodite svaku s dvije strane vilicom da puste sok.
U veliki lonac na smokve dodajte šećer i limunov sok - i kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Kad smokve omekšaju i počnu se raspadati, nakon 30 - 40 minuta, dodajte i kuhani teranino. Kako biste provjerili gustoću, stavite malo džema na tanjurić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako se džem stisne i ne razlijeva, spreman je. Ako ne, kuhajte još nekoliko minuta i ponovno provjerite.

Kad je gotov, vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite ih i okrenite naopako, pokrijte krpom ili ručnikom i pustite tako da se ohlade, pa ih pospremite na tamno i hladno mjesto.

image

Boja pekmeza ovisit će o vrsti smokve koju koristite

Elimage/Getty Images

U sve se miješa...

Osim na toast ili upravo pečeni kruh s maslacem, ovako pripremljen džem od smokava najbolje je poslužiti uz kakav dobar domaći sir, dodati uz pečeno meso divljači i knedle od kruha ili u šug za pašticadu, a njime možemo, umjesto sa šljivama, puniti lungić. Također, njima možete obogatiti biskvitne kolače i torte, mazati ih na palačinke ili prazne kroasane, servirati uz sladoled od vanilije...

SAVJET VIŠE: Smokve sadrže puno pektina pa vam dodaci za zgušnjavanje nisu potrebni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:52