Kraj kolovoza napokon je, osim zelenim, prošarao stabla smokava slatkim žutim i plavim plodovima. I dok smo posljednjih dana od smokvina lista pravili sirup koji nas je oduševio svojim okusom, ovih se dana bacamo na pripremu džema od smokava. I to ne bilo kakvog, već provjereno dobrog zbog kojeg svaki puta poželimo ponovno sjesti u automobil i odvesti se do najbližeg mora ne bismo li nabrali još koji kilogram i nadopunili zimnicu pa u plodovima ljeta uživali u mjesecima kada ih ne možemo kupit ili nabrati i okusiti.
Tajna ovog džema ne leži u nekim teško nabavljivim sastojcima, već u dva koja sasvim sigurno i sami imate na zalihama u svojoj smočnici, podrumu ili hladnjaku. I dok smo ga lani radili s malim twistom u vidu grančica ružmarina i crnog vina po receptu naše suradnice Slavice Šagolj - koji možete pronaći ovdje - ove godine ga radimo s teraninom i timijanom. Uz njih će ionako slatka smokva još više doći do izražaja, a bit će i aromatizirana mediteranskim biljem koje se s njom lijepo slaže.
Smokve, naravno, možete napraviti u kompotu ili ih, pak, sušiti. A ne zaboraviti niti na smokvenjak, koji je krasan suvenir i poklon za drage ljude.
DŽEM OD SMOKAVA S TERANINOM
Trebat će vam:
1 kg smokava
300 grama šećera (za zrele smokve dovoljno je 200 g)
sok pola limuna
200 ml teranina
1 grančica svježeg timijana (ili 1 žličica suhog)
Priprema:
Teranino i timijan prokuhajte.
Smokve operite, uklonite im peteljku i narežite ih po želji ili ostavite cijele. Ako ih ostavljate cijele, probodite svaku s dvije strane vilicom da puste sok.
U veliki lonac na smokve dodajte šećer i limunov sok - i kuhajte na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući. Kad smokve omekšaju i počnu se raspadati, nakon 30 - 40 minuta, dodajte i kuhani teranino. Kako biste provjerili gustoću, stavite malo džema na tanjurić koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako se džem stisne i ne razlijeva, spreman je. Ako ne, kuhajte još nekoliko minuta i ponovno provjerite.
Kad je gotov, vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke. Zatvorite ih i okrenite naopako, pokrijte krpom ili ručnikom i pustite tako da se ohlade, pa ih pospremite na tamno i hladno mjesto.
SAVJET VIŠE: Smokve sadrže puno pektina pa vam dodaci za zgušnjavanje nisu potrebni!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....