spanakopita

Zeljanica na grčki način brzo je i fino jelo koje ćete obožavati

Grčka kuhinja, poznata po bogatim ukusima i tradicionalnim receptima, donosi nam svoju varijaciju ovog klasičnog jela – spanakopitu

ZELJANICA NA GRČKI NAČIN

Trebat će vam:
500 g blitve ili špinata, oprano i nasjeckano
1 luk
2 režnja češnjaka
200 g feta sira
100 g svježeg sira (po želji ricotta ili kremasti sir)
2 jaja
kora za savijače (oko 250 g)
3 žlice maslinova ulja
1/2 žličice soli
1/4 žličice papra
1/4 žličice sušenog origana
1 žličica limunove korice (po želji)

Priprema:
U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckan luk i pirjajte 3 - 4 minute dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još 1 minutu. Dodajte blitvu i pirjajte dok ne uvene i voda ne ispari, 5 - 7 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu blitvu, fetu, svježi sir, jaja, origano, limunovu koricu, sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke da se sjedine. Razvucite prve dvije kore tijesta na lim za pečenje i premažite ih s malo maslinova ulja. Preko prve kore stavite nadjev i poravnajte ga. Pokrijte s još nekoliko kora i svaku premažite maslinovim uljem. Na vrh stavite preostali nadjev, a zatim prekrijte ostatkom tijesta. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite 35 - 40 minuta dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava na površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. prosinac 2024 19:02