Starinske slastice

Znate li što su i kako se prave pandišpanja, cukarini i pršunate? Dalmatinke otkrile recepte

Projektom ‘Povist mista moga - Iz babine kužine‘, stvorila se ideja da se na jednom mjestu skupe svi recepti u rogozničku kuharicu

Projekt "Rogoznička kuharica", osmislila je pedagoginja Neda Babić, a realizirana je u suradnji sa zadrugom "Krtol" i OŠ Rogoznica kako bi istražili povijest, običaje i gastronomiju Rogoznice. Motivirani natječajem "Povist mista moga - Iz babine kužine", stvorila se ideja da se na jednom mjestu skupe svi recepti u rogozničku kuharicu u kojoj se između ostalog mogu naći recepti za pandišpanju, cukarine i pršunate koje možete pripremiti u bilo kojem kutku Hrvatske.

PANDIŠPANJA

Pripremila Mira Lušić prema receptu Tonke Radić

image
Tom Dubravec/Cropix

Trebat će vam:

6 jaja
5 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
vanilija
0,5 dl ulja
korica limuna

Priprema:

Jaja i šećer miješati, postepeno dodavati brašno, ulje, vaniliju i koricu limuna. Izliti u pobrašnjeni oblik. Peći otprilike pola sata na 150 stupnjeva. Kad je sve gotovo ukrasiti oguljenim bajamima.

CUKARINI

Trebat će vam:

10 dag mendula (badema)
1 dl vode
10 dag šećera

Priprema:

Vodu i šećer pomiješati. Pustiti da prokuha. U prokuhanu vodu stavimo mendule i miješamo sve dok se šećer ne zalijepi za mendule i dobije smeđu boju.

PRŠUNATE

Trebat će vam:

brašno
1 jaje
voda
malo mlijeka
šećer
sol

Priprema:

Sve se dobro spoji i sa žlicom izlijeva u dobro ugrijano ulje. Kad su gotove malo se pošećere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 11:10