RECENZIJA RESTORANA

Autentični okusi Međimurja u modernom ruhu najbolja su preporuka za ovaj restoran

Ako volite tradicionalnu kuhinju pripremljenu na kreativan, zanimljiv način, Mala Hiža vrijedna je izleta u međimursko selo Mačkovec

Smješten u malom međimurskom selu Mačkovec, nedaleko od Čakovca, restoran Mala Hiža godinama se profilira kao jedno od najboljih mjesta za uživanje u vrhunskoj hrani i autentičnim međimurskim okusima. Ovaj restoran ne samo da plijeni pažnju lokalnih gurmana već se njegovo ime proširilo i izvan granica regije, o čemu svjedoče Michelinove preporuke koje su zasluženo osvojili, a sada se (ne i prvi put) opet može pohvaliti i preporukom Dobre hrane, kao obavezna destinacija za sve ljubitelje vrlo dobre gastronomije.

image
Privatni album

Prije nego što se upustimo u analizu samog jelovnika, nemoguće je ne osvrnuti se na uistinu poseban interijer i eksterijer restorana, koji zajedno kreiraju autentičnu atmosferu topline, udobnosti i tradicije. Mala Hiža smještena je u rustikalnoj kući čiji eksterijer odiše šarmantnošću, dok su pažljivo uređen vrt i terasa opuštajuća oazu u kojoj se gosti mogu prepustiti ljepotama prirode. Unutrašnjost je maksimalno tradicionalna, no dizajnerski detalji i promišljena rasvjeta pridonose osjećaju luksuza. Bogato dekorirani zidovi i rustikalni namještaj stvaraju autentičan, gotovo nostalgičan ugođaj, dok pažljivo postavljeni detalji, poput starinskih kuhinjskih predmeta, unose toplinu doma. Divno mjesto za obiteljski nedjeljni ručak. Kakav smo i mi imali ovaj protekli vikend.

image
Privatni album

Po dolasku nas je dočekalo iznimno ljubazno osoblje, dečki koji će vam uvijek rado preporučiti ono najbolje s menija i učiniti da osjećate baš kao kod kuće. Ručak smo započeli domaćim rakijama (kruška, šljiva) koje su bile doista izvrsne (viljamovka s malo meda je pravi pogodak), a piće nastavili stolnim bijelim vinom kuće koje je kupaža četiriju različitih sorti, ali prevladava slatkasti okus i arome koje podsjećaju na bolji traminac. I dalje svježe i pitko, odlično kućno vino. Inače, ne zaziremo od toga da kućnim vinima damo priliku, pogotovu u boljim restoranima, više puta smo se ugodno iznenadili.

A kad smo kod jelovnika, on je prava posveta međimurskoj kuhinji, ali uz kreativni twist. Meso iz tiblice (13,20 eura), tradicionalna međimurska delicija, poslužilo je kao izvrstan uvod u ovu međimursku priču. Kosana mast, pašteta od jetrica, kulen od ždrebetine, sir i vrhnje i ostale "suhe" divotice na divnom domaćem kukuruznom kruhu ili kruhu od bučinih sjemenki odličan su početak, toplo ga preporučujemo.

image
Privatni album

Kao i krem juhu od vrganja i drugih šumskih gljiva (6,90 eura) koja je imala intenzivan okus, nezamaskiran drugim nepotrebnim sastojcima, svilenkaste teksture, te je divno ugrijala ovu, malo hladniju, rujansku nedjelju.

image
Privatni album

Sa zaista bogatog menija, za glavna jela smo odabrali janjeću koljenicu, punjena pačja prsa i pečenu teletinu. Janjeća koljenica s palentom bila je mekana, savršeno ispečena i začinjena, dok je palenta, kremasta i laganije začinjena, činila idealan kontrast janjetini. Janjeće meso doslovce se topilo u ustima, dok su začini i bilje diskretno pojačavali njegov prirodni okus.

image
Privatni album

Pačja prsa punjena paškom skutom, paprenom breskvom, savijača s krumpirom i tikvicom, popečak od prosa i povrća te pire od buče bila su nam favorit. Pačja prsa, savršeno sočna i aromatična, napunjena su bogatim kremastim nadjevom dok su polpete od žitarica donijele zanimljiv teksturalni kontrast. Slatki umak, u savršenom skladu s bogatim okusom pačjeg mesa, pridonio je balansu jela. U svakom slučaju, kombinacija slatkog, slanog i orašastih okusa žitarica pravi je pogodak.

image
Privatni album

I posljednje glavno jelo, pravi klasik, pečena teletina s krumpirom i umakom od vrganja, bilo je posluženo s odličnim vanjkušekima - jastučićima punjenim špinatom i sirom, u umaku od kiselog vrhnja. Teletina je bila izuzetno nježna, dok je umak od vrganja dodao malo profinjenosti i podsjetio na okuse predjela, juhe. Odlično, iznimno utješno jelo.

image
Privatni album

Šećer na kraju, doslovno, bili su deserti među kojima nam je teško pronaći favorita. Međimurska gibanica sa sladoledom od buče bila je prhka, slojevita, bogata okusima maka, sira, jabuke i oraha te se savršeno slagala s kremastim sladoledom od buče, koji je dao moderni twist ovom klasičnom desertu.

image
Privatni album

Prhka pita od šljiva, kojoj dajemo nešto posebniju pohvalu jer nije bila preslatka već je istaknula prirodne okuse šljive tako vjerno, također je oduševila. Tijesto je bilo savršeno hrskavo, a šljive sočne i lagano karamelizirane. Palac gore!

image
Privatni album

Na kraju, pavlova rolada s malinama i nektarinama - naručite je ako uživate u kremastim slasticama: hrskava kora od bezea, uz nježnu kremu i sočne maline te nektarine, činila je ovaj desert laganim, ali istovremeno i bogatim.

image
Privatni album

Mala Hiža zaista zaslužuje sve pohvale, i to ne samo zbog svoje vrhunske hrane i autentičnih međimurskih jela, već i zbog inovativnog pristupa tradicionalnim receptima. Ovdje se kuhinja ne doživljava samo kao mjesto pripreme hrane, već kao kreativni laboratorij u kojem tradicionalna jela dobivaju nov, uzbudljiv život. Bilo da ste ljubitelj klasične kuhinje ili tražite nešto novo i inovativno, Mala Hiža će vas usrećiti.

MALA HIŽA
Adresa:
Čakovec, Mačkovec, Balogovec 1

Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 10/10
Cijena: €€ - €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:04