RECENZIJA RESTORANA

Restoran najboljeg zagrebačkog hotela još je jednom potvrdio najvišu razinu usluge i gastronomije

Tražite li mjesto za posebnu priliku ili kakvu važnu večeru, neka Zinfadelel‘s bude jedan od vaših prvih odabira, evo i zašto

Čini se da chefica Ana Grgić jednostavno ne može pogriješiti. Večera u Zinfandel‘su u hotelu Esplanade pokazuje se kao uvijek vrhunski izbor, svakako jedno od najboljih gastronomski iskustava u Zagrebu. Oleandar terasa nikoga ne ostavlja ravnodušnim; njen ambijent čarobno pojačava sveukupni dojam i iskustvo, dok je usluga apsolutno bez premca.

image
@esplanadezagreb Instagram/

Evo i zašto. Večeru smo započeli uz pozdrav iz kuhinje (mozzarella, pesto od bosiljka, gel od jabuke) te domaći kruh i maslac. Savršen, klasičan početak koji nam je otvorio apetit i učinio da jedva čekamo što slijedi. Karta predjela nije opširna, ali svako jelo na njoj privlači pažnju i želite ga naručiti. Nakon nekoliko minuta biranja, odluka je pala na ragu od hlapa s domaćom tjesteninom sa sušenom rajčicom i korijanderom, uz pjenu od mlijeka i prah potočarke (41 €) te marinirane Jakobove kapice s dimljenim i pečenim bijelim šparogama, pjenom od bagrema s medom i carpacciom od šparoga (35 €).

Svako jelo bilo je vizualno pravo nepretenciozno umjetničko djelo. Ragu od hlapa poslužen je s jednim velikim listom tjestenine, a bio je divnog, intenzivnog okusa rajčice. Sam hlap bio je nježan i sladak, a nama bi odgovaralo da je tjestenina bila nešto slanija (kuhana u malo više zasoljenoj vodi), no to ni na koji način nije umanjilo sveukupni odličan dojam.

image
Privatna Arhiva/

Ništa manje impresivne nisu bile ni Jakobove kapice, savršeno termički obrađene da se tope u ustima, s tanko narezanim šparogama koje su pružale osvježenje i hrskavost, dok je pjena od bagrema sve podigla na jednu višu, zanimljivu razinu. Predjela smo, bome, odabrali savršeno, kao vina, pili smo bijelu Matošević Grimaldu i Pošip Nericu – odlična vina za ljetne večeri.

image
Privatna Arhiva/

Odlučili smo se zadržati na ribljim jelima, iako smo imali mogućnost biranja između wagyu govedine, kozlića i junećeg bifteka. File grdobine mariniran s prahom timut papra, pastrnjak pečen u kori i mariniran s medom i narančom, krema od dimljenog tahinija i pastrnjaka, divlje začinsko bilje i beurre blanc od citrusa (42 €) te poširani list s mousseom od limunske trave, cvijetom tikvice, velouteom od tikvice i peršina (45 €) činili su nam se kao savršen izbor.

Poširani list je najbolje jelo koje smo tu večer pojeli. File lista pripremljen je u kalupu, savršene, malo konkretnije konzistencije, a kad ga stavite u usta zajedno s cvijetom tikvice koji je punjen pahuljastim mousseom od limunske trave, želite zaplesati. Limunska trava je itekako pristutna, što je genijalno, i ovom jelu ne možemo pronaći baš nijednu zamjerku – dajte nam još.

image
Privatna Arhiva/

File grdobine nas je pak oduševio bogatstvom okusa; marinada s timut paprom dala je ribi jedinstven pikantan okus, dok su med i naranča savršeno karamelizirali pastrnjak, dajući mu slatku, citrusnu notu. Krema od dimljenog tahinija i pastrnjaka bila je savršeno kremasta i puna okusa, dok je beurre blanc od citrusa donio osvježavajuću kiselost koja je zaokružila cijelo jelo.

I kad smo pomislili da večer ne može biti bolja, stigli su deserti: biskvit od bosiljka, krema od karamelizirane vanilije i mlijeka, karamela od maline i aceta (10,5 €) te karamelizirana krema od kukuruza, coulis od kupine, spužva od kukuruza, krema od skute, crumble od kukuruza i badema s kupinama (11,5 €).

image
Privatna Arhiva/

Karamelizirana krema od kukuruza bila je prava poslastica, s bogatim, slatkim okusom kukuruza koji se savršeno uklopio s osvježavajućim coulisom od kupine, koji je bio najbolji element ovog deserta. Spužva od kukuruza i krema od skute pružile su odličan kontrast kad je tekstura u pitanju.

image
Privatna Arhiva/

Malo o biskvitu od bosiljka. U Zinfandel‘s ćemo doći samo na ovaj desert i čašu desertnog vina bilo kada. Svakim zalogajem zove na još - oduševio nas je svojom aromatičnom svježinom, uravnoteženom s kremom od karamelizirane vanilije i mlijeka. Karamela od maline i aceta donijela je neočekivan, ali predivan spoj slatkoće i kiselosti – bravo.

image
Privatna Arhiva/

Vinska karta u ovom restoranu je izuzetno opširna, a zaista možete uživati u vrhunskim vinima. Od desertnih vina možete birati između Kozlovićevog Momjanskog muškata, predivnog Corona Grandea od Bevenutija i Krauthakerove Graševine kasne berbe, za koju smo se i odlučili - iako je najjeftinije na vinskoj karti, nimalo ne zaostaje u usporedbi s prethodno nabrojanim vinima. Ljubazno osoblje nas je, u skladu s visokim standardima ovog restorana, počastilo još dvije čaše tog vina na odlasku.

Zinfandel‘s je, još jednom potvrđeno, gastronomska adresa koja već godinama održava iznimnu kvalitetu i zavidnu razinu u svakom aspektu ugostiteljstva.

Zinfandel‘s

Adresa: Zagreb, Mihanovićeva ulica 1

Hrana: 9/10

Ambijent: 10/10

Usluga: 10/10

Cijena: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 11:11