RECENZIJA RESTORANA

Tako blizu Dubrovniku, a daleko od vreve Straduna: restoran čiju terasu uz more ne želite napustiti

Ovdje se jede samo svježa riba i plodovi mora, jelovnik se mijenja svaki dan jer ovisi o dnevnom ulovu, a povrće i voće dolazi iz njihova vlastitog vrta

Pitoreskno naselje na samom hrvatskom jugu, s bogatom i dugom poviješću, prekrasnim plažama i poznatom šetnicom uz more, prekrivenom gustom borovom šumom, Cavtat je poznat i kao rodno mjesto velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca. Smješten samo 20 kilometara od Dubrovnika. S Konavlima u zaleđu, a Jadranskim morem u podnožju, Cavtat usred sezone nije samo idealno utočište od vreve Straduna, nego i zanimljiva gastro destinacija. Jedna od njih je Ludo More, restoran za koji smo već čuli dosta pohvala koje smo odlučili provjeriti.

image
Privatna arhiva

image
Privatna arhiva

Restoran se smjestio u uvali Tiha, a kako joj i samo ime kaže, oaza je mira i tišine. Prostrana vanjska terasa s modernim uređenjem pruža opuštajući pogled na more i brodice. Stižemo taman u vrijeme zalaska sunca, što je bio pun pogodak budući da se lijepo vidi s terase. U oko nam upada vanjski kameni roštilj, otvorena kuhinja i riba koja se suši u hladnjacima.

image
Privatna arhiva

image
Privatna arhiva

image
Privatna arhiva

Čini se da je ideja iza Ludog Mora posve nepretenciozna i jednostavna jer se jelovnik svakog dana mijenja i ovisi o dnevnom ulovu ribe te namirnicama koje su sezonske ili dostupne u vlastitom vrtu iz kojeg nabavljaju dio voća i povrća. Ovo bi trebalo značiti da su namirnice svježe te smo s nestrpljenjem dočekali našu rezervaciju, kako bismo provjerili je li uistinu tako kako tvrde. Brzim pregledom ponude na jelovniku možemo reći da se radi o modernom restoranu s kreativnim idejama. Cjelokupni jelovnik ima tek nešto više od desetak jela. U Ludom Moru jede se isključivo riba i morski plodovi.

Posluživao nas je vrlo simpatičan mladi konobar kojemu smo rekli da želimo probati što više jela, te nam je susretljivo pomogao u odabiru.

Za predjelo smo naručili paštetu od spicy tune i palamide (10 €), poverune s medom i maslinovim uljem (10 €), pupatore u tempuri s punjenjem od ricotte i limuna (14 €) i fritule od bakalara (12 €).

Pašteta od tune i palamide je bila blago pikantnog okusa, pomalo drugačije od klasične inačice. Pikantnost su postigli dodatkom đumbira i limuna, a gustoća je bila baš onakva kakva treba biti. Nemamo zamjerki na okus, pašteta je bila vrlo ukusna.

image

Pašteta od spicy tune i palamide

Privatna arhiva

Poveruni su omiljeni u ovome dijelu Hrvatske, odnosno u Župi dubrovačkoj. Radi se o malim, zelenim paprikama slatkog okusa koje su čest dio ljetnog repertoara ovog kraja. Konobar nas je obavijestio da se radi o poverunima iz njihova vlastitog vrta, a pripremljeni su prženi te preliveni maslinovim uljem i medom. Iako smo pomislili da bi ovo moglo biti premasno, nije bilo. Poveruni su bili iznimno slatki i ukusni.

image

Poveruni (zelene papričice) s medom i maslinovim uljem

Privatna arhiva

Pupatori, kako se u ovome kraju Hrvatske nazivaju cvjetovi tikvica, prženi su u tempuri, punjeni ricottom i limunom te posluženi s domaćom majonezom. Cvjetovi su bili idealno hrskavi, nisu bili premasni, a kremasta ricotta činila se kao odličan izbor za ovu nježnu namirnicu. Domaćoj majonezi nedostajalo je ipak malo začina te je okus bio preblag.

image

Pupatori (cvjetovi tikvica) u tempuri s punjenjem od ricotte i limuna

Privatna arhiva

Posljednje predjelo bile su fritule od bakalara, jelo inspirirano portugalskom kuhinjom. Budući da smo imali priliku probati ovo jelo u Portugalu, odakle izvorno potječe, bili smo znatiželjni kakva će biti hrvatska inačica. Bakalar je bio mekan i dobro pržen, ali na granici presoljenosti. Činilo se kao da se nekome omaklo previše soli nakon što je jelo već bilo gotovo, jer se višak soli osjetio izvana, u smjesi u kojoj je pohano.

image

Fritule od bakalara

Privatna arhiva

Uz predjelo je poslužen i vrlo ukusan domaći kruh. Uvijek cijenimo kad restoran posluži dobar kruh jer nam to ukazuje da se obraća pažnja na detalje.

image

Kruh

Privatna arhiva

Bojali smo se da bi nam predjelo moglo izazvati osjećaj težine, budući da je dosta toga bilo prženo, ali to nije bio slučaj, pa moramo pohvaliti vještinu kuhara koja se najbolje vidi upravo na najjednostavnijim primjerima.

Za glavno jelo naručili smo rižot s domaćim i dimljenim kozicama, tikvicama i pecorinom (28 €), buzaru na bijelo (32 €), i file divlje lampuge s pireom s tartufima (29 €).

Riža u rižotu je bila al dente, konzistencija iznimno kremasta, a u okusu su dominirale dimljene kozice. Prema opisu su u ovom jelu pomiješane domaće i dimljene kozice, no moramo priznati da nismo primijetili razliku u okusu. Ovčji sir pecorino podignuo je jelo na dodatnu razinu i dao mu laganu pikantnost.

image

Rižot s domaćim i dimljenim kozicama, tikvicama i pecorinom

Privatna arhiva

Filet divlje lampuge serviran je u beurre blanc umaku, s pireom s tartufima i morskim šparogama. Ova riba je bila jedna od onih koje smo vidjeli izložene u otvorenom frižideru, a konobar nas je obavijestio da su to dry aged ribe, koje su dimljene i odležane minimalno 10 dana. Riba je bila ukusna i mogao se blago osjetiti dim. Okus je više podsjećao na dim roštilja i, da nismo znali da je dry aged, vjerojatno ne bismo primijetili neku posebnu razliku. Pire s tartufima je odlična ideja kako iz dosadnog priloga napraviti nešto zanimljivo. Šparoge su ostale hrskave i kad se sve ovo zajedno proba, jako dobro funkcionira i nadopunjuje jedno drugo.

image

Filet divlje lampuge serviran u beurre blanc umaku, s pireom s tartufima i morskim šparogama

Privatna arhiva

Buzaru svakako možemo proglasiti šampionom ove večere. Pripremljena je na bijelo, s divljim dagnjama, vongolama i kozicama. Dočarati okus riječima nije lagan zadatak, a izraz koji bi možda najbolje približio ovaj fantastičan okus je "za prste polizati"! Malo nas je iznenadila gustoća buzare, jer je ono što joj daje slast i njen umak, u koji obožavamo umakati kruh (pogotovo kad je domaći), što ovaj put baš i nismo mogli jer je bila iznimno gusta. No, okus je nadmašio sva očekivanja, a možda je i gustoća umaka tome doprinijela. Okusi su bili izbalansirani i sočni, i prste smo uistinu i polizali, a da smo mogli, mislim da bismo i samu školjku pojeli!

image

Buzara pripremljena je na bijelo, s divljim dagnjama, vongolama i kozicama

Privatna arhiva

Za desert smo probali sladoled od bourbon vanilije (6 €) i sorbet od limete (6 €). Sladoled je bio serviran s domaćim bučinim uljem i tostiranim bučinim sjemenkama. Bio je vrlo kremast, umjereno sladak i vrlo ukusan.

image

Sladoled od burbon vanilije s domaćim bučinim uljem i tostiranim bučinim sjemenkama

Privatna arhiva

Sorbet od limete bio je osvježavajući i lagan. Bio je serviran s listićem mente na vrhu, ali činilo se kao da je i unutra previše mente koja je pomalo nadvladala okus limete.

image

Sorbet od limete

Privatna arhiva

Ludo More restoran je s vizijom, hrabrom ekipom u kuhinji i jednostavnim, ali uspješnim konceptom. Usluga je bila vrlo ljubazna, a iako se neka jela mogu poboljšati, većinom su bila jako ukusna. Malo su nas iznenadile cijene, koje više odgovaraju fine dining kategoriji restorana, ali ih usluga i kvaliteta namirnica kao i ekskluzivna lokacija donekle opravdavaju.

Ludo More

Adresa: Put Tihe 22, Cavtat

Hrana: 8/10
Ambijent: 10/10
Usluga: 10/10
Cijene: €€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 10:19