„U Rijeci sam! Gdje da odem nešto pojest´? Nemoj da bude preskupo, onako neki normalan ručak ili večera s domaćom klopom?“ Pitanja su na koja teško možete dati neki suvisao odgovor. Jednostavno nemate mnogo izbora koja bi ponudili nešto više od burgera, nisu klasificirani kao street food, a nemaju vam namjeru ni dublje posegnuti u novčanik.
Ipak, na takvim mjestima gdje tražite hranu koja neodoljivo podsjeća na nedjeljne bakine ručkove deplasirano je očekivati savršenstvo. Htjeli smo potrošiti recimo 200 kuna za obrok i piće za dvoje i za to dobiti svježu namirnicu i domaću hranu.
Rijeka, naime još uvijek uživa status rokerskog grada, grada koji je uvijek bio drugačiji, a uz sve to imao i određenu dozu nekog mističnog šarma. Unazad osam godina jednostavno nisi imao gdje otići na ručak, a Riječani su se poprilično odvikli od odlaska u restorane što svakako uvelike treba pripisati nižoj platežnoj moći nego što je to primjerice u Zagrebu. Unazad dvije godine gastro scena je ipak malo živnula. Rijeka je dobila nekoliko novih slastičarnica, par street food adresa s Barbierijevom Conca d´Oro kao predvodnicom i recimo King´s pub koji je s dobrim izborom pive i vrlo korektnom hranom prilično dignuo cijelu priču. Ipak, riječki restoran ili konoba s domaćom klopom za pristojne još uvijek je poprilična lutrija.
Ako se držimo strogog centra, sretne ste ruke ako ste ljubitelj ribe. Jedno od provjerenih mjesta je mala konoba Feral u uskoj uličici kraj Gradske knjižnice. Dnevno svježa riba ovdje je imperativ i adresa koju svakako vrijedi posjetiti. Konoba na Kantunu iza kazališta ima jednako dobru ponudu mesnih i ribljih jela, ali ako pričamo o cjenovnoj pristupačnosti dođite u vrijeme marendi. Cijene glavnih jela nešto su više i variraju između 80 i 120 kuna, ali je bitno spomenuti kako ovdje imaju sjajnu janjetinu kad joj je sezona, škarpinu u maslinovu ulju i pašticadu koje zaista vrijede svake kune.
Dobro se jede i u konobi Fiume smještenoj uz samu riječku tržnicu koja dolazi u obzir ako ste opet – od ribe. Bistro Mornar ipak će ponuditi nešto više mesnih jela od kojih su vrlo korektni juneći šnicli u saftu od gljiva, a vrlo dobro rade i bakalar na gulaš. Placa 51 bi se možda mogla provući u ovu kategoriju oko koje se dvoumim budući da da su krenuli i s pripremom burgera što nije lokalna hrana. Ipak, ako se odlučite za njih, ondje smo jeli divne pljukance s boškarinom i fritaju, ali na žalost u nekoliko navrata i ne tako divnu ljetnu maneštru s kobasicom čija cijena nije prelazila 20 kuna, ali je bila gotovo nejestiva zbog kiselosti.
Jedno od omiljenih riječkih konoba je konoba Tarsa, koja je jedan od boljih izbora ako imate veliko društvo ili proslavu. Također, simpatije će osigurati dobrom uslugom, obilnim porcijama i velikim izborom mesnih jela ali opet ne govorimo o nikakvoj senzaciji. Ipak, jedno od najvećih iznenađenja je konoba Ribica na Kantridi u uličici iznad nogometnog stadiona koja će vam zasigurno staviti osmjeh na lice. Ondje smo jeli divne capesante; a možete izabrati između gratiniranih i na žaru i zaista su jedne od boljih. Ako ste ljubitelj tjestenine svakako probajte njihove domaće raviole sa skutom, špinatom i kozicama. Svu tjesteninu i kruh rade sami, a ako njihove zalihe ponestanu to vam spomenu prije naručenog jela. Imaju vrlo dobro ponudu ribe i vitrinu gdje možete izabrati svoj primjerak, a gosti su posebno zadovoljni njihovom salatom od hobotnice.
Rijeka ima široku okolicu, ali je ovog puta nismo uzeli u obzir i proanalizirali centar i užu okolicu. Ono što je poprilično razočaravajuće je da nemate gdje pojesti dobar (s naglaskom na dobar) gulaš, paštu fažol, maneštru, palentu kompiricu ili brudet (zapravo, brudet se još i da naći ali s prevelikom količinom crvene paprike). Ipak, veseli činjenica da je Rijeka ipak živnula i da su Riječani krenuli ponovno izlaziti s nadom da se cijela gastro scena neće svesti samo na ponudu burgera.