Eliksir života

Čaj od listova 1 voćke topi masnoće, regulira probavu i krvni tlak: potrebna su 2 sastojka i može se piti tijekom cijele godine

 IRINA PISLARI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Recept za čaj od smokvinog lista koji je izvrstan za mršavljenje i skidanje masnoće svakako isprobajte, mnogi su oduševljeni djelovanjem na organizam.
Smokve su iznimno popularne voćke koje je jednostavno uzgajati bilo da rastu u zemlji ili u posudi. Osim toga, imaju ukusne plodove i unose mediteranski ugođaj u svaki vrt.

Sezona smokava je u punom jeku, slasne ljetne slastice, no list ove voćke je nepravedno zapostavljen. Naime, bogata je antioksidansima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij i natrij. A čaj od nje nazivaju "eliksirom života", jer organizmu donosi brojne dobrobiti.

Izvrstan je za osobe koje se bore s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom, visokim krvnim tlakom, probleme s anemijom, ali i za osobe koje se žele riješiti suvišnih kilograma. Osim toga, može ublažiti čir na želucu, spriječiti zatvor. No, nije zamjena ni za jedan lijek, stoga je vrlo važno posavjetovati se s liječnikom prije konzumacije ovog napitka.

image
BENEDICTE THIERRY/GETTY IMAGES/

Kako pravilno ubrati smokvin list?

Smokvin list ima period kada se bere, a to je kasno proljeće, ljeto ili rana jesen. Sa stabla skinite zdrave i cijele listove, operite ih i dobro ocijedite, a zatim stavite na mjesto s dovoljno zraka. Čuvajte ih i sušite u tamnoj i prozračnoj prostoriji.

Kako provjeriti jesu li dovoljno suhe?

Uzmite jedan list i protrljajte ga prstima, ako se savija i mrvi pod prstima, znači da su spremni za pripremu čaja.

Takve listove zgnječite prstima i spakirajte u staklenku s poklopcem. Čaj od lista smokve možete koristiti tijekom cijele godine.

Kako se radi čaj? U 200 ml kipuće vode dodajte 1 do 2 žličice zgnječenog lišća smokve. Pokrijte zdjelu i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga natrgajte i spremno je za jelo.

Upozorenje: Čaj od lista smokve ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Što se tiče njege, stabla smokve treba orezivati jednom godišnje. Odabir točnog vremena važan je za očuvanje zdravlja stabla i dobivanje velike žetve smokava svake godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2024 05:57