Prava stvar

Uklonite zelene mrlje s drvene ograde uz pomoć proizvoda iz kuhinje, ubija alge i plijesan

 BLIGHTYLAD-INFOCUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, MIRSAD SARAJLIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zahvaljujući toplini u vizualnom i taktilnom smislu, drvo je rado korišten materijal u oblikovanju vanjskih prostora poput ograda

No s obzirom na svoje organsko podrijetlo daleko je osjetljivije na mnogo organskih i anorganskih čimbenika, poput gljivica, insekata, sunčeva zračenja, temperaturnih promjena, vjetra, oborina, vlažnosti zraka, vode, kemikalija, soli (zimski uvjeti, blizina mora), kontakta s pojedinim metalima i sl.

image
JOSE MIGUEL SANCHEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Stoga traži odgovarajuću zaštitu pri uporabi u vanjskom prostoru, koja podrazumijeva izbor prikladne vrste drva, odgovarajuću vlažnost pri ugradbi, preventivnu strukturnu zaštitu i kemijsku zaštitu.

Kada je svježe obojena, izgleda zapanjujuće, ali tijekom vremena mogu se početi stvarati zelene naslage, alge koje općenito zahtijevaju visoku razinu vlage, zbog čega uspijevaju u tamnom, vlažnom okruženju. Zato ograde koje imaju velike količine hlada mogu patiti od algi zbog vlage koju mračni uvjeti stvaraju.

image
MIRSAD SARAJLIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako ukloniti zelene alge i plijesan s drvene ograde?

Iako postoje kemijska sredstva za uklanjanje plijesni i algi, ponekad se i dalje vraćaju, nakon tretiranja i brušenja.

Obično se to događa kada je ograda veći dio dana u sjeni, a manji je problem kada je na suncu. Rješenje koji iskusni vrtlari često koriste je bijeli ocat.

image
BLIGHTYLAD-INFOCUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što trebate napraviti?

Dodajte bijeli ocat u bočicu s raspršivačem, poprskajte ogradu, ostavite i riješit ćete se zelenih mrlja za nekoliko dana. Također možete bijeli ocat pomiješati s vrućom vodom i nanijeti četkom te ostaviti. Kad se osuši, ponovo obojite površinu kvalitetnom bojom za ogradu.

Ocat je čudo za čišćenje u kućanstvu i vrlo dobro djeluje na drvene ograde - posebno na one koje su zaražene zelenim algama ili imaju smeđe mrlje.

Preporučuje se koristiti omjer od jednog dijela bijelog octa i četiri dijela vode za čišćenje ograda. Otopina se može dodati u bočicu s raspršivačem, a zatim oribati četkom ili spužvicom. Ako ipak odlučite ofarbati svoju ogradu nakon toga, prethodno se pobrinite da se ograda potpuno osuši.

image
KATARINAGONDOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Neki koriste i izbjeljivač jer je snažno sredstvo za čišćenje koje olakšava ribanje algi, ali može oštetiti dio ograde.

Dakle, umjesto da cijelu ogradu prekrijete izbjeljivačem, natopite zahvaćeno područje otopinom jedne do dvije žličice izbjeljivača u 4 l vode. Oribajte ogradu čvrstom četkom, a zatim je isperite čistom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 18:09