BITI ĆE KAO NOVI

Kako izbijeliti požutjele PVC prozore? Dva sredstava treba izbjegavati pod svaku cijenu. Začas ćete ih izbijeliti ovim kućnim pripravkom

 NATALI_MIS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Mnogi se bore s požutjelim PVC okvirima. Ove neprivlačne mrlje mogu zahvatiti čak i najčišće prozore

Kako vratiti izvorni izgled okvira prozora i osigurati da se problem više ne ponovi?

Vjerojatno najpopularniji materijal za moderne prozore je neplastificirani polivinil-klorid ili UPVC. Robustan je, jeftin i traje godinama uz minimalno održavanje. Kako bi vaš izgledao besprijekorno, trebate ga samo povremeno obrisati vlažnom krpom.

Međutim, tijekom vremena određene vrste PVC-a sklone su promjeni boje. Ti briljantni bijeli okviri, ako su dovoljno dugo izloženi prirodnim elementima, postat će ružno žuti. U ovom ćemo članku pogledati problem, zašto se to događa i vidjeti što poduzeti nakon što vaš PVC požuti.

image
IRINA GUTYRYAK/GETTY IMAGES

Što uzrokuje da PVC požuti?

Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati da PVC požuti, ali najvjerojatniji krivac je izlaganje UV zrakama. Možda ćete primijetiti da vaši prozori nisu tako žuti na mjestima gdje je sunčeva svjetlost ograničena (prozori okrenuti prema jugu, na primjer, mogu biti najviše pogođeni).

Kako ne izbijeliti požutjele PVC prozore?

Nakon što smo identificirali problem, ostaje nam pitanje kako žuti PVC ponovno učiniti bijelim. Mogli biste doći u iskušenje s nekoliko uobičajenih sredstava za čišćenje, od kojih neka treba izbjegavati pod svaku cijenu. Posebno se ističu dva prijestupnika:

Izbjeljivač bi se mogao činiti razumnom opcijom za čišćenje požutjelog PVC-a. Stvari od njega postaju bijele, zar ne? Zašto to ne bi učinio i s vašim okvirima prozora?

Nažalost, to nije tako jednostavno; izbjeljivač će reagirati s PVC-om i pretvoriti ga u katastrofalnu nijansu smeđe. Ako ga koristite, čak i u razrijeđenom obliku, očekuje vas totalna katastrofa koja se može popraviti samo zamjenom cijelog prozora.

Brusni papir se također može činiti razumnom opcijom. Ako je gornji sloj promijenjen u boji, onda ga svakako trebamo samo ostrugati kako bismo otkrili bjelinu ispod? Ovo je također netočno. Najgornja, sjajna površina nastaje tijekom proizvodnje plastike – unutrašnjost materijala je sasvim drugačija. Stoga, ako brusite svoj PVC prozor, uništit ćete ga.

image
BONNONTAWAT/GETTY IMAGES

Kako čistiti žute PVC prozore?

Ovisno o prirodi mrlja, možda ćete imati sreće s nježnijim rješenjima za čišćenje. Poznato je da maramice za bebe uklanjaju neke mrlje i dobra su polazišna točka. Sredstva za čišćenje u kućanstvu poput CiF-a treba uzeti s određenim oprezom; svakako provjerite da boca ne sadrži izbjeljivač.

Na tržištu možete pronaći i neko posebno formulirana sredstva za čišćenje PVC prozora koja mogu vratiti bijelu boju vašim žutim prozorima. Čak i ako ne doživite zvjezdane rezultate, barem možete biti sigurni da nećete učiniti nikakvu štetu, piše windowsonlineuk.

Također, možete koristiti i kućne metode, koje su jednako učinkovite, a često i puno jeftinije.

Soda bikarbona pomiješana s octom i limunovim sokom učinkovito je rješenje za uklanjanje žutih mrlja. Vrlo je jednostavan za korištenje. Pastu nanesite na okvire, pričekajte kratko, zatim ih temeljito prebrišite vlažnom krpom. Također možete koristiti alternativnu mješavinu vode, octa i limunovog soka. U bočici s raspršivačem pomiješajte 1/3 šalice octa, pola šalice vode i dvije žlice limunova soka, dodajući malu količinu sredstva za pranje posuđa. Raspršite ovu otopinu na okvire i obrišite ih krpom.

Bijeli plastični okviri lako se prljaju, stoga vrijedi redovito održavati njihovo stanje. Preporučuje se očistiti ih barem jednom mjesečno kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine i masnoće, što će pomoći u sprječavanju trajne promjene boje.

Za čišćenje je najbolje koristiti meke tkanine koje neće izgrebati površinu okvira. Krpe od mikrovlakana izvrsne su za tu svrhu. Svakodnevna prljavština može se ukloniti vlažnom krpom i blagim deterdžentom, poput deterdženta za suđe ili višenamjenske otopine za čišćenje. Za postizanje željenog učinka potrebno je samo nekoliko minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 11:20