Bez premca

Ovaj jednostavan alat čisti bolje i brže od svega što smo do sada vidjeli - od kupaonice do automobila. Kakav pomagač!

 SHAUNL/GETTY IMAGES

Jeste li čuli za američkog izumitelja i poduzetnika Nicholasa McKaya? Njegov najpoznatiji (i prvi komercijalni) proizvod bio je Lint Pic-Up, prvi valjak za čišćenje odjeće na svijetu.

McKay je došao na ideju jer je trebao čisto odijelo za srednjoškolski ples svog sina (1956. godine). Problem je bio u tome što je zahtjev bio neočekivani i nije imao priliku odnijeti svoje dlakavo odijelo u čistionicu. Stoga je napravio improviziranu napravu koristeći tubu od toaletnog papira, malo samoljepljive trake i žičanu ručku. On i njegova supruga Helen osnovali su Helmac sljedeći dan. Helmac je tvrtka za proizvode za kućanstvo koja je 1996. godine držala 92 % američkog tržišta.

Nakon svih ovih godina, skromni alat i dalje spašava stvar, ali je dobar za mnogo više od čišćenja neugledne odjeće. Valjak za odjeću može biti jedan od najvrjednijih višenamjenskih alata u vašem arsenalu za čišćenje u svakoj sobi u domu (i automobilu!) jer rješava probleme brzo i učinkovito. Od održavanja besprijekorno čistih dječjih autosjedalica do skupljanje prašine ispod dvosjeda, korist od ovog valjka možete imati u gotovo svakoj prostoriji doma.

image
VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite police smočnice

Police smočnice klasičan su primjer "daleko od očiju, daleko od uma". Ako niste marljivi u čišćenju tih polica, prosuta hrana i prašina mogu se nakupljati tjednima ili čak mjesecima, a da se to ne primijete. Čuvanje prosute hrane i prašine nije dobro ne samo iz estetskih razloga. Također se radi o sprječavanju insekata da tamo stvore dom. Postoji mnogo "štetočina iz smočnice" (uključujući razne vrste paukova, mrava i žohara) koji bi se rado gostili vašim brašnom, rižom i drugim suhim proizvodima kada im se pruži prilika.

Korištenje valjka za čišćenje odjeće može vam pomoći da dosegnete stražnje strane svojih najdubljih i najviših polica vrlo jednostavno kad god primijetite da se nešto prosulo. Dodajte ga i svojoj tjednoj rutini čišćenja kuhinje. Kotrljanje valjka za odjeću po policama brz je način za sakupljanje svega, od finog praha do krupnijih stvari poput tjestenine. Praktično je, jer ne morate vaditi sve iz smočnice da biste čistili na ovaj način. Čistite dio po dio police, prođite po njemu valjkom, zamijenite predmete i ponovite sa sljedećim dijelom.

image
FCAFOTODIGITAL/GETTY IMAGES

Očistite unutarnje ladice

Poput polica u smočnici, ladice također skupljaju prašinu i smeće koje je lako ignorirati. Svi mi samo ubacujemo stvari u ladicu, zatvaramo i obećajmo si da ćemo sve izvući i očistiti drugi dan. Čini se da taj dan nikad neće doći, pogotovo s ladicama koje je teško ili nemoguće izvući. Kako povući sve krhotine koje se skupljaju u kutovima kad cijelu ladicu ne možemo istresti iznad kante za smeće? Možda bi bilo lakše samo ponovno zatvoriti ladicu i ne razmišljati o tome?

S valjkom u ruci, nema razloga da ovo odgađate. Čak i ako vam se ne da organizirati sadržaj ladice, možete izvući sve i prijeći valjkom preko prazne ladice da pokupite nečistoću, od zalutalih spajalica do prosutih zrnaca soli. Ako imate prašinu zarobljenu u rubovima ladice, moglo bi biti korisno proći nožem po tim šavovima kako biste izvukli nečistoću pa će ga vaš valjak povući.

image
NATALIADERIABINA/GETTY IMAGES

Očistite površine nakon uradi sam projekata

Strah od čišćenja nikada vas ne bi trebao spriječiti da izvadite umjetnički pribor. Ipak, moglo bi biti primamljivo reći djeci da se danas ne mogu igrati sa šljokicama, samo zato što se ne želite nositi s posljedicama takve potencijalno neuredne aktivnosti. Ili, možete dopustiti da vam prostor za izradu postane mnogo neuredniji nego što biste željeli jer vam se ne da čistiti kad će opet postati neuredan.

Valjak za odjeću može biti neophodan alat za umjetnike i zanatlije svih dobi i disciplina. Koristite ga za skupljanje prosutih perli i šljokica sa stolova, stolica i podova nakon što djeca završe s umjetničkim projektima. Također se može pokazati korisnim nakon Božića. Svatko tko šiva, hekla ili veze može koristiti valjak za skupljanje zalutalih niti s radnog stola i poda. Projekti koji uključuju rezanje papira također znaju biti neuredni, stvarajući sitne komadiće nalik konfetima koji su posvuda. Korištenje valjka za njihovo skupljanje bit će brže nego skupljanje jednog po jednog ili pronalaženje metle i lopatice za smeće.

image
YAVDAT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pokupite LEGO kocke i sitne igračke

Ako u vašem kućanstvu ima LEGO entuzijasta, valjak za čišćenje odjeće mogao bi biti ključ za zaštitu vaših stopala. Svatko tko je proveo neko vrijeme s njima zna koliko je mučno bos stati na zalutali blok. Čak i ako graditelj da sve od sebe s čišćenjem, neki od najsitnijih dijelova mogu ostati, osobito ako padnu na šareni pod zbog čega ih je teško uočiti. Ista stvar se događa s malim Barbie cipelama ili bilo kojim drugim minijaturnim dodacima koji bi mogli doći uz omiljene igračke vaše djece.

Prolaženje valjkom za čišćenje odjeće preko tih malih plastičnih komada trebalo bi vam omogućiti da ih zgrabite brzo, jednostavno i puno odjednom. Ako zona za igru ​​uključuje prostirku s uzorkom koja kamuflira zalutale komade, valjanje područja moglo bi vam olakšati da ih pronađete prije nego što stanete na njih. Osim toga, valjak je dovoljno jednostavan alat da ga čak i mališani mogu koristiti za čišćenje za sobom.

image
NOSYSTEM IMAGES/GETTY IMAGES

Očistite radnu podlogu od mrvica

Ako imate puno zadataka za obaviti u jednom danu, to može značiti da jedete za svojim radnim stolom. Bilo da tamo svakodnevno doručkujete i ručate ili uživate samo u povremenom međuobroku, važno je da u radnom prostoru nema mrvica. Suočavanje s najezdom insekata vjerojatno vam neće pomoći da radite najbolje što možete. Osim toga, prljavi stol neće učiniti vaš prostor profesionalnim ili produktivnim kao što biste željeli.

Valjak za čišćenje odjeće je dodatak koji bi morao imati svatko tko jede za svojim stolom i traži jednostavno rješenje za rješavanje nereda. Držite jedan nadohvat ruke kako biste mogli pokupiti mrvice čim padnu i bez prašine.

image
EVGEN_PROZHYRKO/GETTY IMAGES

Očistite paučinu

Čišćenje paučine sa stropova, podnih ploča, prozora i vrata jedan je od najtežih zadataka čišćenja koje treba obaviti.

Kotrljanje valjka po paučini na zidovima i stropovima omogućuje vam da održite ruke čistima. Iako metla ima dugački štap koji vam omogućuje da se držite na određenoj udaljenosti od tih tankih mreža, na kraju ćete te niti morati izvući rukama iz čekinja. Osim toga, valjak nema toliko zamornu duljinu, što olakšava čišćenje tih uskih, često zanemarenih prostora.

image
MAJAMITROVIC/GETTY IMAGES

Očistite unutrašnjost ruksaka, torbica i torba

Čak i kada izvučete papire, prazne omote od hrane i gumice, iza njih često ostane more mrvica i drugog otpada. Sve te "misteriozne stvari" su prilično odvratne. Također ih nije dobro držati s telefonom, prijenosnim računalom ili drugim elektroničkim uređajima. Čak i mali komadić čestica koji uđe u priključak za punjenje ili izgrebe zaslon može uzrokovati velike (i skupe) probleme.

Upotrijebite valja kkako biste unutrašnjost očistili od prljavih i potencijalno destruktivnih ostataka. Ako standardni valjak za čišćenje odjeće ne stane u torbu ili njezine džepove, možete skinuti pojedinačne ljepljive listove i utisnuti ih u šavove i kutove koje treba očistiti. Ovaj je trik idealan za torbe koje nisu izrađene od materijala koji se mogu prati ili imaju teksturirane površine.

image
AYCAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ulovite smotuljke prašine ispod namještaja

Premještanje kauča i drugih velikih komada namještaja radi čišćenja ispod, vjerojatno nije dio vaše tjedne rutine čišćenja. Zapravo, možda se ne možete sjetiti kada ste zadnji put čistili ispod te komode, TV postolja, kreveta ili, pa, bilo kojeg od vaših najtežih komada namještaja. Doći ćete do toga sljedeći put kada napravite jesensko čišćenje, zar ne? Međutim, iako su ta mjesta izvan pogleda, prašina se može brzo nakupiti.

U međuvremenu, valjak čini brzo rješenje za vidljive nakupine prašine koje se skupljaju ispod kauča, fotelja i drugog namještaja koji se teško pomiče. Ako ste uložili u mop za čišćenje poda, on će sigurno brzo pomesti sve ispod kauča. No, standardni valjak za čišćenje odjeće također će obaviti posao.

image
YUSUKE IDE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite pod

Zamislite situaciju: gledate utakmicu, pijete pivo i grickate čips. Koliko god pazili nekome uvijek ispadne malo čipsa na pod koji ako istog trena ne pokupite netko nagazi i stvori nered s puno malih krhotina. Iritantno, da, ali isplati li se izvlačiti usisavač? Osim ako nemate super zgodan usisivač, mogli biste doći u iskušenje da rukom pokupite veće komade čipsa i zanemarite mrvice.

Iako ovaj valjak nije zamjena za vaš moćni usisavač ili metlu, mogao bi biti korisno kratkoročno rješenje za manje nerede, osobito ako imate goste. Također može biti posebno koristan za brzo čišćenje kada grickalice padnu na tepih. Držite jedan pri ruci i pokupite mrvice prije nego što netko na njih stane i još ih više utisne u vlakna tepiha.

image
VAHIT OZALP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite namještaj, poplune i jastuke

Skloni smo provesti puno vremena sklupčani na našem najudobnijem namještaju i omotani svojim najmekšim dekama i jastucima. To znači da su oni također neki od najvećih magneta za nered u našim domovima. U isto vrijeme, jastuci za kauč i stolicu, deke i druge površine od tkanine mogu predstavljati izazov za održavanje čistoće. Nećete bacati svoje teške deke od flisa i luksuzne jastuke od baršuna u perilicu svaki put kad se malo zapraše, a neki se možda uopće ne mogu prati u perilici.

Valjak za dlačice dovoljno je nježan da uljepša jastuke, deke i namještaj od tkanine od raznih materijala. Može povući dio površinske prašine, prljavštine i mrvica koje bi se mogle zalijepiti za te površine. To je također savršen alat za one trenutke tipa "Uh-oh, dolazi društvo i imam pet minuta da namještaj u dnevnoj sobi izgleda reprezentativno".

image
MCKENSA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pokupite razbijeno staklo, igle i druge potencijalne opasnosti

Kada razbijete stakleni ili keramički predmet, komadići se mogu razbiti u sitne krhotine. Podići bilo što od ovoga rukama može biti gotovo nemoguće, a da ne spominjemo i opasno.

Valjak za čišćenje odjeće može biti zgodan mali alat za skupljanje ovih oštrih komada. Upotrijebite ga za skupljanje razbijenog stakla nakon što se čaša za vino razbije ili za skupljanje stvari poput čičaka ili šivaćih igala koje su pale na pod. Oštre komadiće metala ili drveta također možete pokupiti valjkom. I uvijek ga možete zgrabiti da počistite stvari koje jednostavno ne želite dirati. Zarolajte ljepljivu traku preko stvari kao što su mrtve bube da ih pokupite i izbacite van bez dodira golim rukama.

image
UNDEFINED UNDEFINED/GETTY IMAGES

Očistite mrežaste zaslone

Ako se mreže na vašim vratima i prozorima ne prljaju često, vjerojatno ne rade svoj posao. Svaki zaslon koji je izložen vremenskim nepogodama sigurno će privući sve što bi se moglo kovitlati u zraku. Pelud, mrtve bube, životinjsko krzno, paučina i mnoge druge stvari koje ne biste željeli udisati ostaju tamo zarobljeni. No, sve te stvari bi na kraju mogla ometati protok zraka. Osim toga, zamjetno prljavi zasloni na prozorima i vratima ne vrište, "privlačni".

Skromni valjak može obaviti iznenađujuće učinkovit posao u čišćenju prljavštine s vrata i prozora. Vjerojatno ćete potrošiti mnogo ljepljivih listova prije nego što budete zadovoljni. Ova strategija je savršena za čišćenje prozorskih mreža na višim katovima, gdje ih možda nećete moći oprati izvana crijevom. Uklonjivi zasloni mogu se izvaditi, očistiti odmah u sobi i ponovno postaviti - nije potrebna voda.

image
RONSTIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite automobil od mrvica

Svatko tko je ikada čistio autosjedalicu male djece zna da je to velik pothvat. Malom djetetu ne treba puno vremena da ugura mrvice u pukotine sjedala, a da ne spominjemo mrvice koje završe na okolnim sjedalima i podu. Držanje valjka u automobilu omogućuje vam da držite nered pod kontrolom.

Ipak, ne bi samo roditelji male djece trebali držati valjak u autu. To je praktičan alat za čišćenje svih mjesta u vašem automobilu gdje se mogu naći mrvice, prašina i prljavština. Osobito ako prevozite kućne ljubimce ili jedete dok vozite. Možete jednostavno skinuti traku i očistiti sve smeće koje se nakupilo u vašim držačima za čaše ili očistiti prašinu s upravljačke ploče.

image
FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite prašinu sa zidnih dekoracija i prozorskih obloga

Kada ste zadnji put očistili svoje abažure? To je jednostavan posao koji se vjerojatno previdi kada obavljate tjedno čišćenje. Uostalom, vaše ograničeno vrijeme bolje je potrošiti na čišćenje vidljivo prljavih stvari! Ali ako bolje pogledate, vjerojatno ćete primijetiti da su vaši abažuri prilično prašnjavi. Valjak može ukloniti prašinu i paučinu bez oštećenja većine vrsta abažura. Brzo prijeđite i iznutra i izvana, i čudite se koliko jedan list može pokupiti.

Dok valjate dlačice po lampama, razmislite o korištenju iste tehnike za brisanje prašine sa slika na platnu i/ili tkanini. Kao i sa svakom strategijom čišćenja, uvijek je dobra ideja napraviti test na malom komadu površine kako biste bili sigurni da ne uzrokujete štetu. Prašnjave tkanine za prozore i rolete također se mogu očistiti valjkom.

image
SHAUNL/GETTY IMAGES

Uklonite dlake s kupaonskih površina koje se teško čiste

Čišćenje dlaka i prašine koja se nakuplja u kupaonici nije ugodan zadatak. Prvo, zato što je, suočimo se s tim, prilično odvratno. A kosa obično završi na mjestima koja je teško očistiti, poput uglova na podu i iza WC i kupaonske kante za smeće. Možda ćete morati kleknuti na ruke i koljena ili se zgrčiti poput akrobata kako biste stvarno izribali ta područja.

Ljepljivi valjak za odjeću rješava oba problema. Povlačenje kose i drugog otpada iz kupaonice s valjkom za čišćenje odjeće omogućuje vam da održite ruke čistima i imate minimalan kontakt s neredom. Pristup također može biti relativno lak. Napraviti nekoliko brzih prolaza na podu iza WC-a vjerojatno će biti ugodnije nego klečanje sa sredstvom za čišćenje i spužvom. I, uvijek možete ukloniti trake iz role i omotati ih oko prstiju kada trebate očistiti kutove i pukotine, kao što su dlake od brade koji su upale oko slavine umivaonika.

image
NNDANKO/GETTY IMAGES

Očistite plišane životinje

Plišane životinje brzo se zaprljaju, ali ih je teško očistiti. Ili su preosjetljive za perilicu rublja ili ih djeca toliko vole da ih ne žele pustiti da se provozaju kroz ciklus centrifuge. Naravno, te voljene stvari moraju se često prati. No, između tih dubinskih čišćenja, valjak može pomoći u čišćenju. Ljepilo je dovoljno ljepljivo da skine mrvice s omiljene plišane životinje na kraju zaigranog dana.

Valjak za čišćenje odjeće može vam pomoći da svoje kolekcionarske predmete ili plišane životinje također održavate čistima. Neka ta sentimentalna blaga izgledaju netaknuto tako što ćete po njima prijeći valjkom kad god čistite područje na kojem su izložena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 02:11