DODIJELJENA PRIZNANJA HDLU-A

Nagrada za životno djelo Sanji Iveković, te Vrkljanu i Očku

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini dodjeljene su godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za 2012. godinu. Likovna nagrada za životno djelo pripala je multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković.

“Aktivistica, feministica, performerica i videopionirka, Iveković je umjetnica koja, kako sama kaže, ‘ne isporučuje odgovore, već postavlja pitanja’, pokušavajući učiniti vidljivima goruće društvene probleme kao što su nasilje nad ženama, privatizacija javnog prostora, odnos ljudi prema politici, seksualnosti i prema rodnoj ravnopravnosti”, istaknula je članica odbora za nagrade Ljiljana Mihaljević. Najboljom izložbom proglašena je izložba “Zbrajanjem do beskraja”, jednog od najistaknutnijih hrvatskih slikara srednje generacije Zlatana Vrkljana, koja je održana u svibnju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Dobitnik likovne nagrade HDLU-a za mladog umjetnika je Damir Očko, multimedijalni umjetnik čiji radovi često kao polazište imaju glazbu, vrijeme i pokret.

“Kod njega grafički elementi postaju prostor istraživanja, istovremeno autonomno i komplementarno izražajno sredstvo kojim se može nadopuniti razumijevanje i učinak djela i proširiti prostor filmskog izraza kao kompleksne audiovizualne orkestracije”.

U odboru za dodjelu nagrada bili su umjetnica Tea Hatadi, vizualni umjetnik Zlatko Kopljar, fotograf Mio Vesović, slikar Zoltan Novak i slikarica-performerica Ljiljana Mihaljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 05:39