GROZNA PRIČA

Ovo je trenutno najgledaniji dokumentarac na Netflixu: Bila je 8 mjeseci trudna kada je nestala, jedan detalj para srce...

Isječak iz Netflixove najave serijala objavljene na YouTubeu

 /Screenshot Youtube
Ubojstvo Laci Peterson i njezinog nerođenog sina Connora ponovno potresa javnost zahvaljujući novim detaljima iz Netflixovog serijala

Laci Peterson (27) bila je osam mjeseci trudna s prvim djetetom kada je obitelj, na Badnjak 2002. godine, prijavila njezin nestanak. Tada to nisu znali, no prijava je označila početak jednog od najpoznatijih i najgorih svjetskih zločina čijoj se priči true crime fanovi vraćaju iznova i iznova.

Kako stoji na stranicama Netflixa u Modestu u Kaliforniji pokrenuta je velika potraga za Lacijom, a o njezinom su nestanku mediji izvještavali mjesecima. No priča je dobila tragičan kraj kada je tijelo djeteta, koje je nosila, sina, 13. kolovoza 2003. godine pronađeno u zaljevu San Francisco. Dan nakon nađeno je i njezino tijelo.

image

Isječak iz Netflixove najave serijala objavljene na YouTubeu

/Screenshot Youtube

Policija je za ubojstvo Laci i nerođenog sina okrivila njezinog muža Scotta Petersona, a nakon što su na sudu predstavili slučaj protiv njega na kojem su dugo radili, 2005. je godine osuđen na smrt zbog dvostrukog ubojstva. No 2020. Vrhovni sud Kalifornije poništio je njegovu smrtnu kaznu zbog navodne pogreške u procesu odabira porote. Sud je Petersonovu kaznu preoblikovao u doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, a on je tada kao i danas tvrdio da nije kriv.

Skoro 22 godine nakon što se dogodio, ovaj je slučaj ponovno zaintrigirao javnost, a sve zahvaljujući Netflixovom trodijelnom dokumentarcu koji je izašao prošli tjedan. „American Murder: Laci Peterson“ američke redateljice Skye Borgman koristi novinske isječke, snimke Scottovog ispitivanja te one koje su zabilježile kamere u sudnici ne bi li dramatičnoj i tragičnoj priči dodao nastavak i prikazao samu istragu i suđenje.

Dokumentaristička serija obiluje intervjuima s detektivima, članovima porote te odvjetnicima koji su bili uključeni u suđenje. U priči se pojavljuje i Amber Frey, ženu s kojom je Scott varao suprugu i živio dvostruki život. Njezina je spremnost da surađuje s policijom u vrijeme Lacijinog nestanka dovela do velikih pomaka u cijelom slučaju.

Amber je bila masažerka iz Fresna, a kako je rekla novinarima sa Scottom je, nakon što joj je on otkrio da nije oženjen, bila u romantičnoj vezi. Tužitelji su otkrili da je on rekao svojoj ljubavnici kako je "izgubio" ženu i da će svoj prvi Božić provesti sam

U dokumentarcu se prvi puta o slučaju oglasila i Lacijina majka Sharon Rocha, koja je u intervjuu podijelila detalje stravičnog gubitka kojeg je pretrpjela te tuge koju nosi i dan danas. Prisjeća se i toga kako joj je kćerka opisivala Scotta prije nego ga je i ona sama upoznala.

„Sjećam se, prije nego što sam upoznao Scotta, Laci mi je pričala sve te lijepe stvari o njemu. No, instinkt mi je rekao drugačije“, rekla je majka u dokumentarcu.

Scott Peterson se trenutno nalazi u kalifornijskom državnom zatvoru Corocoran, a njegovo je suđenje zaintrigiralo javnost. Ove je godine prvi puta progovorio od presude te ponovno potvrdio svoju nevinost. U dokumentarcu, Rochina perspektiva Scottove uloge u Lacijinom ubojstvu neki su od najpotresnijih trenutaka.

„Sharon se obraćala medijima kada joj je nestala kćer, ali nikada nije sjela i dala intervju za dokumentarac. Nije lako nakon 20 godina sjesti pred kameru, ali htjeli smo da ovo bude o Laci te da njezin život ponovno dovedemo u svijest ljudi. Sharon je željela razgovarati o tome kakva je Laci bila kao osoba, o njezinom duhu i sitnicama koje je voljela“, rekla je redateljica Borgman te nadodala da su Laci i njezin sin još uvijek u mislima s obitelji.

Uz ovaj veliki intervju, dokumentarac sadrži i snimke razgovora s Lacijinim prijateljima kao i Scottovom rodbinom te policajcima koji su marljivo radili da ovaj slučaj privedu kraju. No redateljičino zanimanje za ovu tematiku nije bilo potaknuto isključivo tužnom pričom o ovom ubojstvu.

„Postoji jedna statistika koja me šokira svaki put kad je čujem, a ona izvještava o tome da je najčešći razlog smrti trudnica zapravo ubojstvo. Svaki puta kada to kažem ljudima oni mi odgovore da to ne može biti istina, ali na žalost situacija uistinu jest takva. Učestalost nasilja od strane partnera uistinu je poražavajuća te želim da ljudi nakon što su pogledali dokumentarac o tome promišljaju na jednoj dubljoj razini“, pojasnila je.

Sve tri epizode „American Murder: Laci Peterson“ sada se emitiraju na Netflixu, a one otkrivaju i zašto je Los Angeles Innocence Project, projekt koji se bavi zatvorenicima za koje se smatra da su pogrešno osuđeni, upleten u cijelu istragu i Scottov slučaj.

Izvršni producenti ovog dokumentarističkog serijala su Ross M. Dinerstein i Rebecca Evans, a on na Rotten Tomatoesu, platformi na kojoj se ocjenjuju razni filmovi i serije, ima oznakom 100 posto što znači da su ga svako od kritičara ocijenili pozitivnom recenzijom. Kada se pita publiku, dokumentarac dobiva oznaku od 78 posto pozitivnih recenzija.

„“American Murder” provodi dosta vremena pokušavajući gledatelje upoznati s Laci. Redateljica Skye Borgman shvaća da je postojala žrtva koja je bila netko tko je imao život, nade i snove“, napisao je Allen Johnson, jedan od kritičara, a s njime su se složili i mnogi drugi.

„Gotovo dvadeset godina nakon što se slučaj dogodio, ova dokumentaristička serija dobro zaobilazi suvišno i nudi nam osnove slučaja te prezentira glavne dokaze protiv supruga Scotta“, nadodala je Liz Kocan, također jedna od kritičarki.

Kada se pogleda na Internet Movie Database (IMDb), online je bazu podataka koja sadrži informacije i statistike o filmovima, serijama i video igrama, kao i o glumcima, redateljima i drugim profesionalcima u filmskoj industriji serijal ima prosječnu ocjenu sedam od deset.

Dok su neki bili oduševljeni serijalom i načinom na koji je priča o ovom slavnom ubojstvu ispričani, drugima se on pak nije svidio te su ga okarakterizirali kao plitkog i površnog.

„Ovo je bilo plitko ponavljanje iste priče koju ste već čuli u medijima. Nema novih informacija koje bi rasvijetlile slučaj. Samo ne razumijem zašto biste snimali dokumentarac koji ništa novo ne dodaje. Mislim da su, ako su već htjeli odati počast Lacijinom životu, trebali snimiti film o njoj. Njezina mama završava zadnju epizodu rekavši da Laci nije bila samo žrtva ubojstva, ali to doslovno sve što je ona bila u ovom serijalu. Nije se pričalo o njezinu životu ili o tome tko je ona, radilo se samo o njezinoj smrti i ponavljanju istih stvari koje su bile na televiziji prije dvadeset godina...“, glasila je jedna od kritika koja je serijalu dodijelila ocjenu jedan od deset.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 12:40