IKONA STILA

Novi, arapski Vogue imat će princezu za urednicu

 Getty Images / Getty Images

Slavni Vogue napokon stiže i na arapsko tržište, a uređivat će ga pripadnica tamošnje kraljevske obitelji - saudijska princeza Deena Aljuhani Abdulaziz. Ona je inače jedna od najbolje odjevenih dama na svijetu, poduzetnica, vlasnica dizajnerskih concept storeova, miljenica modnih dizajnera, urednika i stilista, omiljeni “ulov” modnih fotografa... Upravo je Vogue redovito svrstava na liste najbolje odjevenih, redovita je gošća svjetskih Tjedana mode pa se izbor izdavača Deene kao glavne urednice nametnuo kao sasvim logičan.

Rođena je u Kaliforniji, odrasla na relaciji Amerika - Saudijska Arabija, a to je, među ostalim, i razlog zbog kojeg tako dobro razumije obje kulture. Vrlo brzo je znala da će moda biti njezin životni put. - Imam svaki Vogue još od 1988. godine - pohvalila se jednom prilikom. Arapska princeza ima istančan ukus za modu i stil, ali i izvrsno prepoznaje najbolje za svoje kupce. Još od njegove prve kolekcije, ona je jedan od buyera Jason Wu kolekcije, a Prabal Gurung gotovo se rasplakao nakon što je baš ona među prvima naručila njegovu kolekciju. Najčešće nosi komade dizajnera koji se mogu naći i u njezinu dućanu, a eleganciji i kvalitetnim materijalima uvijek daje prednost. Postala je prepoznatljiva po kratkoj frizuri i vrlo elegantnim kombinacijama u kojima je uvijek prisutna igra krojevima, uzorcima i upečatljivim bojama, dok modne kritičare oduševljava njezina kolekcija sakoa, kaputa i maksi suknji. Vlasnica dva ekskluzivna concept storea, D’N A u Rijadu i Dohi, potpuno je posvećena modi. U njezinu dućanu, koji prati glas modno neovisnog, radove izlažu dizajneri kao što su su Haider Ackerman, Rosie Assoulin, Delpozo, Prabal Gurung, Mary Katrantzou... veza istoka i zapada Conde Nast International ove će jeseni lansirati najprije portal, a potom u proljeće sljedeće godine i tiskano izdanje Vogue Arabia.

Princezino poznavanje i razumijevanje i zapadne i istočne kulture ključno je za njihov debi na arapskom tržištu, koje je u stalnom porastu. Primjerice, samo prošle godine tržište luksuznih dobara poraslo je za 19 posto, na vrtoglavih 8,1 milijardu dolara. Kozmopolitska saudijska princeza definitivno je autoritativni glas mode i i luksuza na Bliskom istoku te djeluje kao mentor u prepoznavanju i stvaranju novih modnih talenata. arapske žene Isticanje različitosti među arapskim zemljama, kulturama, rasama i vjerama bit će ključni fokus za Deenu, koja je često javno govorila o pogrešnom doživljaju i zabludama zapadnog svijeta prema arapskom i ženama u regiji. - Ne postoji samo jedna formula koju ćemo slijediti kad su u pitanju modne objave, ali ja vidim Vogue Arabiju kao priliku za stvaranje inovativnih editorijala koji slave arapske žene na naš način - najavila je princeza.

Fokusirat će se i na različite interpretacije skromnosti na Bliskom istoku, što je potencijalno minsko polje za strane izdavače u toj regiji, ali se i posvetiti razbijanju stereotipa.

- Možda je temeljna pretpostavka izvan naše regije da žene nemaju nikakva prava, ali mi imamo dugu povijest velikih postignuća. No, te priče ne isplivaju dovoljno često na površinu. Jedan poseban cilj koji imamo je taj da Vogue Arabia odigra ulogu u promociji tih priča na globalnoj razini kroz modu i kulturu - objasnila je. - Istina je da je naša regija konzervativna po prirodi, ali arapske žene ne razlikuju se od drugih žena diljem svijeta koje se žele osjećati korisno i lijepo izgledati - pojašnjava. Podrška talentima na Bliskom istoku također će biti srž arapskog izdanja magazina koji će objaviti natječaje za dodjelu modnih nagrada zamišljene kao godišnje priznanje tamošnjim dizajnerima odjeće i nakita. - Namjeravamo poticati dijalog između različitih arapskih kultura kroz vizualnu estetiku, intervjue i priče koje svijetu predstavljaju arapski potencijal koji je zanemaren - dodala je Deena, kojoj će se u vođenju magazina pridružiti Daniela Agnelli i Caterina Minthe, inače iskusne direktorice iz modnog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 08:16