Recept: BRANKO ČUKELJ, chef hotela Westin, Zagreb
SASTOJCI za 4 osobe:
* 80 dag janjećeg buta
* 20 dag mrkve
* 15 dag celerova korijena
* 10 dag luka
* 10 dag poriluka
* 10 dag pancete
* 0,5 dl crnog vina
* 1 oguljena naranča
* 2 režnja češnjaka
* 1 žlica pirea od rajčica
* 2 žlice džema od šumskog voća
* sol
* papar
* začinsko bilje: klinčić, lovorov list, timijan
Za knedle od kruha:
* 30 dag kruha ili peciva
* 1 luk
* 0,3 dl mlijeka
* 4 jaja
* 20 dag krumpira
* malo maslaca
* peršin
* sol
* papar
1. Janjeći but oslobodite od kosti te nabodite štapićima mrkve i pancete. Začinite i prepecite sa svih strana.
2. Na istoj masnoći prepržite na ploške narezano ostalo povrće pa podlijte vinom uz dodatak začina. U tom umaku pirjajte meso podlijevajući ga temeljcem od kostiju ili vodom.
3. Na kraju, kad meso omekša, u umak dodajte džem od šumskog voća i propasirajte kroz fino sito.
4. Za knedle kruh ili pecivo narežite na kockice i prosušite u pećnici. Sirovi krumpir naribajte u smjesu od jaja i mlijeka, dodajte preprženi sitno nasjeckani luk i peršin te kockice kruha. Sve promiješajte i prema potrebi, ako je premekano, dodajte još kruha ili krušnih mrvica.
5. Smjesu uvijte u platnenu krpu ili alufoliju, koju prethodno namažete maslacem, i kuhajte oko 30 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....