DELICIJE

Janjetina u crnom vinu

Recept: BRANKO ČUKELJ, chef hotela Westin, Zagreb

SASTOJCI za 4 osobe:

* 80 dag janjećeg buta

* 20 dag mrkve

* 15 dag celerova korijena

* 10 dag luka

* 10 dag poriluka

* 10 dag pancete

* 0,5 dl crnog vina

* 1 oguljena naranča

* 2 režnja češnjaka

* 1 žlica pirea od rajčica

* 2 žlice džema od šumskog voća

* sol

* papar

* začinsko bilje: klinčić, lovorov list, timijan

Za knedle od kruha:

* 30 dag kruha ili peciva

* 1 luk

* 0,3 dl mlijeka

* 4 jaja

* 20 dag krumpira

* malo maslaca

* peršin

* sol

* papar

1. Janjeći but oslobodite od kosti te nabodite štapićima mrkve i pancete. Začinite i prepecite sa svih strana.

2. Na istoj masnoći prepržite na ploške narezano ostalo povrće pa podlijte vinom uz dodatak začina. U tom umaku pirjajte meso podlijevajući ga temeljcem od kostiju ili vodom.

3. Na kraju, kad meso omekša, u umak dodajte džem od šumskog voća i propasirajte kroz fino sito.

4. Za knedle kruh ili pecivo narežite na kockice i prosušite u pećnici. Sirovi krumpir naribajte u smjesu od jaja i mlijeka, dodajte preprženi sitno nasjeckani luk i peršin te kockice kruha. Sve promiješajte i prema potrebi, ako je premekano, dodajte još kruha ili krušnih mrvica.

5. Smjesu uvijte u platnenu krpu ili alufoliju, koju prethodno namažete maslacem, i kuhajte oko 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 10:27