RECEPT DANA

Krem juha od bijeloga graha

RECEPT: MIROSLAV DOLOVČAK, chef hotela Aristos, Zagreb, Zlatni kuhar 2006.

SASTOJCI za 4 osobe:

* 40 dag bijeloga graha

* 10 dag suhe slanine

* 10 dag masnoće

* 10 dag luka

* 2 dag češnjaka

* 10 dag brašna

* sol i papar

* lovorov list

* 3 l temeljca od suhog mesa

Za mediteransku brusketu:

* 4 ploške kruha francuza

* 2 dag pršuta

* 4 dag mozzarelle

* 1 dag pesto genovese

1. Očišćeni grah operite i namočite preko noći. Ocijedite ga, stavite u lonac, dolijte hladne vode da ga prekrije, prokuhajte i ocijedite.

2. Dolijte temeljac te dodajte na kockice narezanu slaninu, luk i češnjak. Lagano kuhajte dok ne omekša. Zgusnite zaprškom pa protisnite. Ponovno prokuhajte pa začinite paprom i prema potrebi posolite.

3. Za mediteransku brusketu pršut i mozzarellu narežite na sitne kockice, pomiješajte s pestom i stavite na ploške kruha koje ste prije prepekli. Stavite na nekoliko minuta u pećnicu da se sir otopi.

4. Izvadite iz pećnice i stavite na toplu juhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2025 22:37