RECEPT: MATIJA BALENT, executive chef hotela Sheraton, Zagreb, Zlatni kuhar i državni prvak 2007. godine
SASTOJCI za 4 osobe:
• 4 orade (po oko 30 dag)
• 20 dag očišćenih repova račića
• 10 dag pinjola
• majčina dušica
• maslinovo ulje
• sol i papar
Za kremu od boba:
• 60 dag boba
• 1 dl slatkog vrhnja
• 1 dl ribljeg temeljca
• maslinovo ulje
• 2 dag maslaca
• sol i papar
Za umak:
• 30 dag rajčice
• 1 manji luk
• 1 mrkva
• 1 žličica meda
• 4 zvjezdasta anisa
1. Prvo izmiksajte pinjole dok ne dobijete finu mazivu kremu, u to još izmiksajte očišćene repove račića s listićima majčine dušice.
2. Filetirajte orade pa svaki od 8 dobivenih fileta zasebno stavite na plastičnu foliju, posolite i popaprite, pokapajte maslinovim uljem, premažite pjenicom od pinjola i račića te čvrsto zarolajte u foliju. Zavežite je na rubovima i kuhajte u kipućoj vodi 22 - 25 minuta.
3. Za kremu bob na maslinovom ulju popržite, začinite i zalijte ribljim temeljcem od kože i kostiju orade. Kad je bob kuhan (ne smije se raskuhati), dodajte slatko vrhnje, još par minuta prokuhajte pa štapnim mikserom smiksajte u pjenicu. Dodajte maslac i još kratko prokuhajte dok se ne zgusne.
4. Za umak nasjeckani luk popržite na maslinovom ulju, dodajte mrkvu, rajčicu narezanu na kockice i zvjezdasti anis. Pri kraju kuhanja dodajte žličicu meda. Izvadite anis i smiksajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....