RECEPT DANA

Orada u Amorovom umaku

RECEPT: MATIJA BALENT, executive chef hotela Sheraton, Zagreb, Zlatni kuhar i državni prvak 2007. godine

SASTOJCI za 4 osobe:

• 4 orade (po oko 30 dag)

• 20 dag očišćenih repova račića

• 10 dag pinjola

• majčina dušica

• maslinovo ulje

• sol i papar

Za kremu od boba:

• 60 dag boba

• 1 dl slatkog vrhnja

• 1 dl ribljeg temeljca

• maslinovo ulje

• 2 dag maslaca

• sol i papar

Za umak:

• 30 dag rajčice

• 1 manji luk

• 1 mrkva

• 1 žličica meda

• 4 zvjezdasta anisa

1. Prvo izmiksajte pinjole dok ne dobijete finu mazivu kremu, u to još izmiksajte očišćene repove račića s listićima majčine dušice.

2. Filetirajte orade pa svaki od 8 dobivenih fileta zasebno stavite na plastičnu foliju, posolite i popaprite, pokapajte maslinovim uljem, premažite pjenicom od pinjola i račića te čvrsto zarolajte u foliju. Zavežite je na rubovima i kuhajte u kipućoj vodi 22 - 25 minuta.

3. Za kremu bob na maslinovom ulju popržite, začinite i zalijte ribljim temeljcem od kože i kostiju orade. Kad je bob kuhan (ne smije se raskuhati), dodajte slatko vrhnje, još par minuta prokuhajte pa štapnim mikserom smiksajte u pjenicu. Dodajte maslac i još kratko prokuhajte dok se ne zgusne.

4. Za umak nasjeckani luk popržite na maslinovom ulju, dodajte mrkvu, rajčicu narezanu na kockice i zvjezdasti anis. Pri kraju kuhanja dodajte žličicu meda. Izvadite anis i smiksajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 15:26