RECEPT DANA

Presnac

Recept: Brežanski zvončari

SASTOJCI:

Za tijesto:

* 40 dag brašna

* 4 žlice šećera

* 2 žumanca

* malo soli

* 3 žlice ulja

* limunova korica

* 2 dag kvasca

* 2 dl mlijeka

Za nadjev:

* 2 štruce dan-dva starog manjeg kruha

* 8 dl mlijeka

* 4 cijela jaja + 6 žumanaca

* 1,5 paketića cimeta

* 7 mljevenih klinčića

* 1 maslac

* 20 dag grožđica

* 40 dag šećera

* 1 vanilin šećer

1. Stari kruh narežite na male kockice. Zagrijte mlijeko skoro do vrenja, polijte kruh i pomiješajte. Kad se malo ohladi, dodajte šećer, otopljeni maslac, cijela jaja, klinčiće, cimet, grožđice i vanilin šećer. Sve dobro pomiješajte rukama u jednoličnu masu pa je pustite da odstoji.

2. Od brašna, uzdiglog kvasa, žumanaca, ulja, mlijeka, limunove korice i šećera umijesite dizano tijesto i pustite ga na toplom da se digne. Premijesite, podijelite na dva dijela i razvaljajte na dvije kore veličine lima.

3. Prvom korom obložite namazani lim, uspite nadjev. Dobro poravnajte i pokrijte preostalim tijestom. Žlicom probodite gornju koru i pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 22:43