UPEČATLJIVI STIHOVI

Bora Čorba predvidio je svoj kraj? ‘U bolnici u Ljubljani nemaju za mene lijek‘

Frontmen benda Riblja Čorba preminuo je nakon što je svoje posljednje dane proveo u bolnici u Ljubljani

Bora Čorba - Riblja čorba

 Stevan Tomasevic/ata Images/profimedia/Stevan Tomasevic/ata Images/profimedia

Bora Đorđević, frontmen benda Riblja Čorba poznatiji kao Bora Čorba, preminuo je u dobi od 71 godine. Svoje posljednje dane je proveo u bolnici u Ljubljani zbog teške upale pluća. S upalom je Bora čak i pjevao na velikom koncertu u Ljubljani povodom 45 godina postojanja grupe, kako je ranije pisao Blic.

Spominjali su i njegov koncert održan u rodnom Čačku u ožujku prošle godine, na kojemu kao da je, izborom pjesme koju će recitirati publici, a s obzirom na to da u njoj spominje Ljubljanu, bolest, svoj odlazak..., predvidio slijed događanja, piše Slobodna Dalmacija. U tom kontekstu zaista je strašno čitati tekst njegove pjesme "Dve gitare".

Tekst pjesme prenosimo u cijelosti:

Meni stvarno nije dobro,

bolestan sam skroz na skroz,

biće da sam bostan obro,

pripremite plavi voz.

Dani su mi odbrojani,

životni mi prošo vek,

u bolnici u Ljubljani

nemaju za mene lek.

Ne trošite džabe pare,

nisam tol’ko važan lik,

ukrstite dve gitare,

nek‘ to bude spomenik.

Konzilijum saopštenje

objavljuje svaki dan,

da upozna javno mnjenje,

koliko sam bolestan.

Moje telo pošaljite

u Čačak, u Srbiju,

u Ljubljani ostavite

srce, neka bude tu.

Glazbenik je svoju glazbenu karijeru započeo 1965. godine u svom rodnom Čačku. Tada je osnovao bend Hermelini s gitaristima Borkom Ilićem i Prvoslavom Savićem te bubnjarem Acom Dimitrijevićem. Bora je u bendu svirao bas i pjevao. Nastupali su većinom u Čačku i okolnim mjestima. Kasnije je Bora bio u bendovima Zajedno i Suncokret, a u svojoj je karijeri bio i u bendu s Đorđem Balaševićem koji se zvao Rani Mraz.

Jedan od najznačajnijih rock bendova naših prostora, Riblja Čorba, osnovan je 1978. godine, a Bora je u njemu bio od samih početaka. Tada je on postao i jedan od najkontroverznijih glazbenika u bivšoj državi, a sve zbog svojih provokativnih i društveno orijentiranih tekstova.

Od legendarnog glazbenika pozdravili su se prijatelji i kolege, a oproštajnu objavu je podijelio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. "Otišao je velikan, otišao je naš Bora. Zadužio na se svojom pjesmom i ogromnom ljubavi prema Srbiji. Neka mu je vječna slava", napisao je na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:27