NA STUPU SRAMA

Dobila je nagradu Ponos Hrvatske, predstavljala se kao spasiteljica životinja, a onda se pojavila uznemirujuća snimka!

Iz Animalexa kažu kako su oni do sada podnijeli više od 35 kaznenih i prekršajnih prijava protiv udruge S-PAS

Ilustracija

 Kopyov Oleg/alamy/profimedia

Gloria Malin javnosti je itekako poznata. Svojevremeno je dobila priznanje Ponos Hrvatske, osnovala je udrugu S-Pas by Gloria Malin i mnogim psima je pomogla pronaći dom. Društvene mreže njene udruge pune su objava o spašenim životinjama i užasnim uvjetima u kojima su živjele prije nego im je ona pomogla.

No, onda su se u travnju ove godine stvari počele mračiti. Sve su glasnije počele kritike na njen račun: spominjalo se da uzima pse od njihovih vlasnika (neki su je tada i javno prozivali, tvrdeći da nisu zapustili svoje pse, premda je pitanje zbog čega su se slobodno šetali i nisu imali čip?), a spominjalo se i grubo postupanje prema psima. Pozvana je inspekcija, koja je u svibnju otišla u prostor udruge.

Inspektori su, kažu nam, utvrdili da je u prostorima udruge više od 20 pasa koji su stariji od šest mjeseci, a da vodstvo udruge nema Rješenje o udovoljavanju uvjetima u odnosu na smještaj, hranidbu, osoblje i postupanje sa životinjama. Utvrdili su i kako je u prostor gdje su smješteni dovela pse koji nemaju propisane veterinarsko zdravstvene certifikate o zdravlju životinja, da je u svrhu udomljavanja trećim osobama u drugim državama članicama EU udomljavala pse tako da ih je premještala iz objekta bez propisanog certifikata o zdravlju životinja... Uz to je utvrđeno da je u svrhu udomljavanja trećim osobama u drugim državama članicama EU svojim vozilom bez odobrenja za prijevoz životinja, čime je počinila prekršaj.

- Zbog toga je pri nadležnim Općinskim sudom pokrenut je prekršajni postupak. U postupku su donesene i upravne mjere kojom je zabranjeno premještanje svih zatečenih pasa iz objekta (osim u slučaju pružanja veterinarske pomoći) te zabrana dopremanja životinja u predmetni objekt. Mjesec dana nakon, u nadzoru je ustanovljeno da su u prostor dovedene nove životinje, unatoč zabrani - kažu iz Državnog inspektorata.

Zbog toga je, kažu nam, protiv Udruge podignut Prekršajni nalog te je doneseno rješenje kojim se Udruzi naređuje da obavijesti nadležno sklonište za životinje jedinice lokalne samouprave o nalasku napuštenih ili izgubljenih gore navedenih pasa. Nakon što im je došla prijava, još je jednom inspekcija posjetila udrugu.

- Nadzorom je utvrđeno da se na navedenoj lokaciji obavlja djelatnost privremenog smještaja kućnih ljubimaca bez ishođenja odobrenja od strane nadležnog tijela. S obzirom na navedeno, poduzete su od strane veterinarske inspekcije upravne mjere kojima je zabranjeno obavljanje navedene djelatnosti te je naređeno da se životinje vrate vlasnicima. Protiv odgovorne osobe podignuti su optužni prijedlozi - rekli su nam i dodali kako je upravo u tijeku još jedan nadzor.

Iz udruge za pravnu zaštitu životinja Animalex kažu kako su oni do sada podnijeli više od 35 kaznenih i prekršajnih prijava protiv udruge.

- DORH provodi istražne radnje, a DIRH priprema optužni prijedlog za prekršajni sud. Nažalost, svjesni smo da institucijama treba dugo da postupe, što najčešće i nije zahvalno s obzirom na to da je riječ o životinjama. Sumnja se da su u međuvremenu počinjeni i novi prekršaji i kaznena djela, povodom čega su također predane nove kaznene i prekršajne prijave. Neobjašnjiva je upornost u počinjenju istih. Nikada nismo mislili da ćemo ovoliki broj prijava uputiti prema udruzi za zaštitu životinja, međutim to je bila naša dužnost i pred zakonom svi moraju biti jednaki. Nepravilnosti se ne mogu opravdati niti ispraviti ranijim ‘‘dobrom djelima‘‘. Šteta što se nepovjerenje u postupanje udruga prelilo i na ostale volontere - kaže nam Iris Ban-Krošelj, predsjednica udruge ANIMALEX.

Molbu za očitovanjem poslali smo na mail udruge S-PAS By Gloria Malin, no odgovor nismo dobili. Ako ga dobijemo, naknadno ćemo ga objaviti.

U međuvremenu pojavila se i snimka, na kojoj navodno Gloria Malin udara jednog psa:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 00:47