ZAKOPAN

Čudesno morsko stvorenje snimljeno na Iloviku: Loptasti dvospolac mekih bodlji rijedak je prizor

Jednog takvog snimili su s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, na pješčanoj plaži na otoku Iloviku

Morsko srce

 Sceenshot Facebook Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Pod morem žive brojna neobična stvorenja, čiji nas izgled često ostavlja bez daha. Što je dubina veća, stvorenja su utoliko neobičnija, drugačija i fascinantnija. No, čak i ona koja nam žive relativno blizu zaista iznenađuju svojim posebnostima. Dok o kopnenim životinja uglavnom mnogo toga znamo, ona koja žive pod vodom su mnogima i dalje nepoznata.

Među njima je svakako i ježinac morsko srce (Echinocardium cordatum). Jednog takvog snimili su s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, na pješčanoj plaži na otoku Iloviku.

- Ovaj je ježinac nepravilnog oblika bez izražene peterokrake simetrije. Njegova je čahura srcolikog oblika te se često može pronaći na pješčanom dnu. Živi nekoliko centimetara ukopan u muljevito-pješčano dno na dubini od 10 – 200 metara - pojasnili su.

Morsko srce je neobično, loptasto stvorenje, mekanih bodlji i ticala koje se polako kreće. Uglavnom je zakopan u pješčanom dnu i rijetko kad ga se vidi na površini dna, zbog čega ga se ne susreće baš često. Ovaj čudesni stvor je dvospolac koji često živi u simbiozi s nekim drugim morskim stvorenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 14:02