SELICA

Dražesna ptica neobičnih lovačkih navika: Nitko na svijetu sigurno ne lovi poput rusog svračka

Ovu pticu nalazimo u različitim tipovima otvorenih staništa u cijeloj Hrvatskoj

Rusi svračak

 Stefan Rotter/imago Stock&people/profimedia

Rusi svračak (Lanius collurio) dražesna je malena ptica za koju bi mnogi bili uvjereni da je milo stvorenje koje jede samo sjemenke. No, riječ je o opakom malom ‘igraču‘, koji je mnogim malim životinjama strah i trepet.

Ovu pticu nalazimo u različitim tipovima otvorenih staništa u cijeloj Hrvatskoj, dok je u priobalju prisutan i u gradovima. Neobičnih je prehrambenih navika - svoj plijen poput beskralježnjaka, manjih sisavaca ili guštera, često nabada na trnje. Ne valja zanemariti ni njegove tjelesne atribute: jake noge, pandže i jak kljun. Zapravo je, slažu se stručnjaci, efikasniji lovac nego mu je to potrebno.

Iz udruge BIOM podijelili su i nekoliko zanimljivih detalja o ovoj ptici. Ženka je manje kontrastno obojena, a uočljiva je zbog zadržavanja na vrhovima grmova i stabala. U leglu one imaju između tri i sedam jaja, a vrijeme inkubacije im je između 14 i 16 dana. Selice su koje u našoj zemlji uglavnom žive između svibnja i rujna. Uglavnom ih se viđa na otvorenom gdje vrebaju svoj plijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 22:03