SKITNICA

Ponovno snimljen ris Osinjak: ‘Veselimo se pratiti daljnje pustolovine našeg mladog mačora‘

U prvih pola godine svog samostalnog života zabilježeno je kako se naizmjenice kreće između hrvatskog dijela Plješivice i Plitvičkih jezera
 Life Lynx

Ris Osinjak prava je malena skitnica. Prvi put je snimljen u Nacionalnom parku Plitvička jezera s majkom Shiny početkom 2023. godine. U prvih pola godine svog samostalnog života zabilježeno je kako se naizmjenice kreće između hrvatskog dijela Plješivice i Plitvičkih jezera, nakon čega mu se naizgled izgubio svaki trag.

- Na našu veliku radost, krajem iste godine Osinjak je ponovno snimljen, ali ovog puta na bosanskoj strani Plješivice! Ovakvi slučajevi nas uvijek iznova podsjete koliko je važno udružiti snage u naporima praćenja naše dinarske populacije risa radi - poručili su iz projekta Life Lynx.

image
Life Lynx

Pojasnili su kako je udruživanje snaga važno kako bi se dobio bolji uvid u to koliko je uspješno razmnožavanje i preživljavanje risova, da bi se razumjelo njihovo kretanje, ali i da bi se imao uvid u veličinu područja njihove rasprostranjenosti.

- Zahvaljujemo našem Harisu iz Nacionalni park UNA te Nacionalni park Plitvička jezera/Plitvice Lakes National Park i JU za zaštitu i očuvanje prirode Ličko—senjske županije na kontinuiranom trudu u praćenju ovih životinja kako bismo došli do tako važnih spoznaja. Veselimo se pratiti daljnje pustolovine našeg mladog mačora - dodali su iz Life Lynxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 07:41