NEVIĐEN PRIZOR

‘U šumi sam naletio na dva metra dugog pitona, nisam mogao vjerovati koga jede! Kakva je to bitka bila...‘

Prizor je bio toliko čudan da je botaničar najprije pomislio da se radi o prevari

Kraljevski piton, ilustrativna fotografija

 Ivana Grgic/Cropix

Jedan se botaničar se divio grmu mirte u cvatu u šumi zapadno od Gympieja u australskoj saveznoj državi Queensland kada je njegov suputnik izgovorio veoma čudnu rečenicu:

- Prijatelju, piton u ustima ima čudnovatog kljunaša. Pogledaj.

Tako svoju priču za Guardian započinje ljubitelj biljaka Elliot Bowerman, koji je uspio snimiti nekoliko fotografija velike zmije, koja je bila duga oko dva metra i koja je u trenutku kad su je ljudi omeli, upravo uživala u obroku. Prizor je bio toliko čudan da je Elliot najprije pomislio da se radi o prevari.

- Prišao sam, pogledao ga iz blizine i snimio par fotografija. To je bilo stvarno. Nismo se htjeli previše zadržavati, da ne gnjavimo pitona, pa smo otišli dalje. Po onome što sam vidio, mužjak kljunaš je bio netom prije usmrćen, no tome je sigurno prethodila gadna borba s predatorom koji ga je napao iz zasjede - rekao je botaničar i dodao kako to nije bio prvi put da je svjedočio neobičnom ponašanju životinje.

U kolovozu prošle godine s prijateljem je pješačio planinama u blizini Dorriga, Novi Južni Wales, kada su čuli šuškanje u grmlju. Vidio je kako maleni miš imena antehenius jede drugog pripadnika svoje vrste. Bio je to prvi dokaz da su ti malci kanibali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 13:14