PREBROJAVANJE

Zna se točan broj parova gačaca u Zagrebu, broj im se smanjio u odnosu na lani

Zbog rušenja gnijezda je sezona gniježđenja produžena za otprilike tri tjedna
 BIOM

Koliko je točno gačaca u Zagrebu? Iz udruge BIOM objavili su kako su njihovi volonteri izbrojali ni više ni manje nego 1155 parova. Premda na prvi pogled djeluje kao da se radi o velikom broju, broj ovih ptica se u Europi tijekom zadnjih šest godina smanjuje. Danas gačci nose oznaku ‘osjetljiva vrsta‘, a neke europske zemlje, među kojima su Slovenija i Mađarska, su maknuli ove ptice maknuli s liste lovnih vrsta.

- U današnje vrijeme gačci se gnijezde u urbanim, područjima pa neplansko upravljanje vrstom u tim sredinama, vodi k daljnjem padu brojnosti. Gačci naime ne mogu otići živjeti u “šume i planine” jer nisu prilagođeni na život u tim staništima - objavili su iz Bioma i dodali kako oni od 2017. godine prate stanje gačaca u Zagrebu. Njihovi volonteri u razdoblju od 15. ožujka do 15. travnja obilaze kolonije ove vrste, pronalaze nove i bilježe broj aktivnih gnijezda.

U prošloj, 2023. godini na području Zagreba je zabilježeno ukupno 1168 parova gačaca, što je svega 13 parova više nego ove godine.

- Početak ovogodišnje sezone gniježđenja obilježila je akcija uništavanja gnijezda gačaca u nizu zagrebačkih gradskih četvrti, na koju su se odlučile vlasti Grada Zagreba. Ove je godine rušenje gnijezda provedeno u skladu s zakonskim propisima, budući da je od Ministarstva poljoprivrede ishođeno rješenje o izuzeću od zabranjenih radnji. Naime, već nekoliko godina upozoravamo na ilegalne prakse po pitanju uklanjanja gnijezda gačaca, ne samo u Zagrebu, već i u drugim gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske u kojima gačac gnijezdi, pa nam je drago da se bar one postupno napuštaju - poručili su iz udruge.

image


Udruga BIOM/ZOO Zagreb

Dodali su kako je grad tom odlukom podlegao pritisku dijela nezadovoljnih građana koji su se žalili na buku i nered prisutnih u okolini kolonija, u najvećoj mjeri tijekom prvih mjesec dana od početka gniježđenja. Rušenje gnijezda su na nekim lokacijama bilježili sve do 1. travnja, kada je većina ptica završavala s izgradnjom. Tijekom prebrojavanja parova na kolonijama, bilježena je i kasna gradnja gnijezda, a najvjerojatnije se tu radi o parovima čija su gnijezda tijekom akcija rušenja bila uništena. Zbog toga je onda posljedično i sezona gniježđenja dijela parova produžena za otprilike 1-3 tjedna.

- Teško je znati gdje se nakon rušenja premjestio svaki pojedini par, no dinamiku možemo pratiti usporedbom brojnosti na kolonijama u odnosu na prebrojavanja iz proteklih godine.Među kolonijama na kojima bilježimo najveći pad brojnosti ističu se Botinec, Siget i Zapruđe, gdje je ove godine prebrojano ukupno 200 parova manje. Međutim, na šest kolonija koje su također poznate iz ranijih godina zabilježen je ukupan porast od 114 parova. U 2024. su gačci uslijed uznemiravanja osnovali 7 novih kolonija koje broje 131 par, a nove kolonije s najvećim brojevima nalaze se na području Jankomira i Maksimira. Zabilježeni broj parova i njihov prostorni raspored daje nam naslutiti kako je rušenje gnijezda doprinijelo djelomičnom razmještanju gačaca unutar Zagreba te produljenju sezone gniježđenja - istaknuli su.

Tijekom akcije praćenja kolonija, kažu, primili su brojne pritužbe građana koji su u različitim naseljima svjedočili masovnom uništavanju gnijezda. Postavlja se pitanje što mogu poduzeti građani koji ne žele da se iz njihovih četvrti uklanjaju gačci? Prilika za žalbu i postupanje se ostavlja isključivo dijelu građana koji ne mogu, ili ne žele, živjeti uz ove ptice, smatraju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 13:23