OBITELJSKA DRAMA

ISTARSKI POLITIČAR U AFERI KAMATARENJA Angažirao utjerivača dugova da pomogne sinu koji je upao u probleme s lihvarom

 Jelena Prekalj / Glas Istre / CROPIX

Obiteljska drama stoji u pozadini policijske vijesti o kriminalističkoj obradi troje građana Umaga i jednog Zagrepčanina zbog protupravne naplate koja bi prošla nezapaženo da jedan od aktera nije lokalni političar.

Pod optužbama na poticanje protupravne naplate našao se 57-godišnjak, čiji identitet policija, doduše, ne otkriva, no vrlo brzo se neslužbeno doznalo da se radi o Milanu Vukšiću, predsjedniku Gradskog vijeća Umaga. Pod istim se inkriminacijama našao i njegov 22-godišnji sin, a uz njih u bizarnom slučaju za kaznena djela protupravne naplate i lihvarske ugovore tereti se 36-godišnji hrvatski državljanin iz Umaga, dok je 39-godišnjak iz Zagreba optužen za protupravnu naplatu.

Policija je tijekom istrage ustanovila da je Vukšićev 22-godišnji sin od 36-godišnjeg umaškog kamatara tijekom 2013. više puta posuđivao novac s dogovorenim višestrukim povratom od posuđenog, odnosno lihvarskim kamatama, a u pozadini svega navodno je stajala kocka. Političarev sin kamataru nije vratio sav novac za koji je on smatrao da mu ga duguje te mu je 36-godišnjak, očekivano, višekratno prijetio. Mladić je, međutim, smatrao da je svoj dug debelo preplatio pa se obratio ocu. Prema rezultatima istrage, zajedno su pronašli 39-godišnjeg Zagrepčanina kojeg su angažirali za povrat novca od kamatara, odnosno, policijskim rječnikom, počinjenje kaznenog djela protupravne naplate.

Napao baku

Kada je od Vukšića i sina dobio sve informacije o “žrtvi”, zagrebački je utjerivač dugova prošle godine, 29. studenoga u večernjim satima, došao pred vrata stana umaškog kamatara u Ulici Vladimira Nazora i predstavio se kao dostavljač pizze. Otvorila mu je 80-godišnja žena, kamatareva baka, rekavši da joj unuka nema kod kuće. Nakon toga, Zagrepčanin ju je fizički napao, a potom je pretražio stan u potrazi za novcem kako bi vratio preplaćeni dug. Novac nije pronašao te je starici ukrao ključeve, a prilikom pretrage stana, kako kažu u Policijskoj upravi istarskoj, lakše ju je ozlijedio.

Vukšić i sin prošli su tjedan uhićeni i sprovedeni u istražni zatvor, no nakon davanja iskaza pušteni su na slobodu. Tada je uhićen i 39-godišnjak kojeg su angažirali, a 36-godišnji kamatar prošao je s kaznenom prijavom u redovnom postupku.

Cijeli je slučaj podigao priličnu buru na umaškoj i istarskoj političkoj sceni, ponovno otvorivši raspravu o Vukšićevu dolasku na čelo Gradskog vijeća koji je, po nekima, bio rezultat beskrupulozne političke trgovine. Naime, Milan Vukšić je član Zelenog saveza - Zelenih koji je na mjesto vijećnika u Umagu došao na listi IDS-a. Međutim, odmah nakon što je konstituirano Gradsko vijeće, priklonio se IDS-ovim rivalima u Istri, vladajućem SDP-u koji mu je osigurao mjesto predsjednika tog tijela.

Uspješan poduzetnik

Predsjednik Gradskog vijeća bio je i razmjerno uspješan poduzetnik - vlasnik je tvrtke Hidrobiro d.o.o. registrirane za pomorski i obalni prijevoz putnika te za djelatnost putničkih agencija i turoperatora. Svojevremeno je s brodom Nirvana organizirao višednevne ronilačke izlete i krstarenja, a poslije ga je iznajmio za restoran. Predsjednik je i Upravnog vijeća Lučke uprave Umag.

Sam je Milan Vukšić za Glas Istre rekao da ne može komentirati slučaj s obzirom na to da je postupak u tijeku. Rekao je, međutim, da predmet postupka nema veze s njegovim obavljanjem javnih funkcija, nego je riječ o privatnim stvarima njegove obitelji te da se osjeća nevinim, što će i dokazati.

Reakcije istarske javnosti na vijest o uhićenju: Odaslao je neprimjerenu poruku

Očekivano, reakcije istarske javnosti na vijest o uhićenju Milana Vukšića, nakon što se doznalo što je u pozadini, su podijeljene. Dok jedni smatraju da je ispravno stao u zaštitu obitelji, odnosno sina koji je napravio pogrešku posuđujući od kamatara, drugi kažu da je prilično neprimjerena poruka koju je odaslao s obzirom na to da bi kao političar i funkcionar u lokalnoj samoupravi trebao imati povjerenja u državne institucije, a ne stvari rješavati angažirajući utjerivača dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:37