OPASNOST

Lijekovi za visoki tlak mogu povećati rizik za rak pluća

Liječnicima se savjetuje da budu oprezni u propisivanju Cozaara, Hyzara, Diovana i drugih lijekova

ZAGREB - Vrlo popularni lijekovi za snižavanje visokog krvnog tlaka, tzv. antagonisti angiotenzina II poput Cozaara, Hyzara, Diovana i drugih istog sastava, mogli bi blago povećati rizik od raka. Tvrdi to dr. Ilke Sipahi u najnovijem online izvješću The Lancet Oncology. Dodaje kako je za sada ta opasnost vrlo mala, ali studije pokazuju da veza između zloćudnih bolesti i spomenutih lijekova postoji i to je za sada najviše uočeno kod rizika za rak pluća.

Rizik veći za 25 posto

U istraživanju je sudjelovalo 223.000 pacijenata u pet studija. Sipahi kaže da je opasnost od raka povećana od 8 do 11 posto kod onih koji su uzimali ove lijekove, a od raka pluća za oko 25 posto. Stručnjaci za sada ne znaju zašto bi ti lijekovi mogli povećavati rizik za rak jer je riječ o tome da oni djeluju tako što blokiraju stanične receptore za hormon angiotenzin II koji ima važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka.

Dodatna ispitivanja

“No, eksperimenti na životinjama pokazali su da je angiotenzin upleten u sustav proliferacije stanica i tumora te da blokiranje receptora angiotenzina može stimulirati rast tumora rastom novih krvih žila u njima”, kaže Sipahi.

Ipak, za konačan zaključak o tome kolika je opasnost od ovih lijekova trebat će i dodatna ispitivanja. Do tada stručnjaci preporučuju da liječnici budu oprezniji u popisivanju tih lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:21